Zdrowie publiczne

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem WSPS/ Wyższa Szkoła Planowania Strategicznego

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Szczegóły Zdrowie publiczne - W ciągu tygodnia - Katowice - Śląskie

  • Szczegółowe informacje

    Studia na kierunku pozwalają zdobyć wiedzę teoretyczną oraz umiejętności praktyczne przygotowujące do realizacji zadań profilaktyki, ochrony zdrowia i jego promocji w instytucjach państwowych, samorządowych, społecznych i   prywatnych funkcjonujących w systemie ochrony zdrowia oraz w zakładach pracy związanych ze szczególnym narażeniem na czynniki szkodliwe.

     

    Zdrowie publiczne – bezpieczeństwo i higiena pracy
    Absolwenci tej specjalności zostaną przygotowani do wszechstronnej oceny aspektów zdrowotnych warunków pracy i nauki ze szczególnym uwzględnieniem problematyki BHP, wypadkowości, urazowości oraz możliwości kontroli i ochrony środowiska człowieka. Posiądą wiedzę z zakresu identyfikacji czynników szkodliwych oraz zmniejszania ich wpływu na zdrowie oraz na występowanie chorób zawodowych i cywilizacyjnych.
     

     

    Nadzór sanitarno-epidemiologiczny

    Absolwent tej specjalności jest przygotowany do pełnienia nadzoru sanitarno-epidemiologicznego . Posiadając   głęboką wiedzą specjalistyczną z zakresu wirusologii, parazytologii, epidemiologii, immunologii, mikrobiologii, chorób zakaźnych oraz toksykologii, będzie umiał prowadzić dochodzenia epidemiologiczne w różnych sytuacjach, prowadzić nadzór nad bezpieczeństwem produkcji żywności, prowadzić badania epidemiologiczne, znać problemy związane z sanitarnym zabezpieczeniem granic.

    Perspektywy zatrudnienia: placówki systemu ochrony zdrowia oraz inne sektory gospodarki w zakresie BHP, stacje sanitarno-epidemiologiczne, placówki ochrony zdrowia, placówki edukacyjne, tj. żłobki, przedszkola, szkoły itp., zakłady pracy, w których bardzo istotne są problemy związane z epidemiologią ( zakłady produkcji żywności, wytwórnie i miejsca obrotu przedmiotami użytku, obiekty produkcji, konfekcjonowania i obrotu kosmetykami, obiekty obrotu żywnością, środki transportu żywności, zakłady żywienia zbiorowego otwarte, zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego).

Inne informacje związane z zdrowie publiczne

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług.
Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek.
Zobacz więcej  |