Szczegółowe informacje
PLAN
1. Budżetowanie kosztów, przychodów i wyników - wprowadzenie (1 godzina):
a) cele i zadania budżetowania kosztów, przychodów i wyników; powiązanie procesu budżetowania ze strategią i długookresowymi celami przedsiębiorstwa,
b) wpływ stosowanego w przedsiębiorstwie rachunku kosztów na proces budżetowania.
2. Planowanie w podmiotach wewnętrznych przedsiębiorstwa (1 godzina):
a) charakterystyka procesów zachodzących w przedsiębiorstwie – wpływ organizacji i technologii produkcji na budżetowanie kosztów,
b) planowanie sprzedaży w przekroju regionów sprzedaży, klientów i produktów,
c) planowanie produkcji w podmiotach wewnętrznych przedsiębiorstwa, planowanie zapasów wyrobów gotowych i produkcji w toku.
3. Budżetowanie kosztów w podmiotach kosztowych (3 godziny):
a) projektowanie budżetów kosztów,
b) opracowywanie budżetów kosztów materiałów bezpośrednich, płac bezpośrednich oraz prostych kosztów pośrednich w podmiotach działalności podstawowej, pomocniczej i pozostałych,
c) rozliczanie budżetowanych kosztów działalności pomocniczej i tworzenie całkowitych budżetów kosztów wszystkich podmiotów,
d) wyodrębnianie kosztów stałych i zmiennych, wyprowadzanie współczynników zmienności kosztów,
e) wyznaczanie normalnego poziomu zdolności produkcyjnych i wyodrębnianie kosztów wydziałowych stałych nie stanowiących kosztu wytworzenia,
f) analiza planowanego wykorzystania zdolności produkcyjnych.
4. Tworzenie normatywnego kosztu produktu (1 godzina):
a) powiązanie wyceny produktu ze stosowaną w przedsiębiorstwie technologią i organizacją procesów produkcyjnych,
b) powiązanie normatywnego kosztu produktu z budżetami kosztów dla miejsc powstawania kosztów w ramach działalności podstawowej.
5. Sporządzanie budżetów zbiorczych w różnych przekrojach (1 godzina):
a) hierarchiczna struktura budżetowania w podmiotach wewnętrznych,
b) powiązanie budżetów zbiorczych z budżetami centrów kosztowych i wyceną produktu,
c) budżety kosztów według pionów, budżet kosztów wytworzenia, budżet kosztów nie stanowiących kosztu wytworzenia.
6. Budowa planowanego wyniku finansowego przedsiębiorstwa (1 godzina):
a) rachunek kosztów i wyników dla regionów sprzedaży, klientów i produktów,
b) wykorzystanie wieloblokowych i wielosegmentowych systemów rachunku kosztów w zarządzaniu,
c) analiza rentowności regionów sprzedaży,
d) analiza rentowności klientów i grup klientów,
e) analiza rentowności produktów i grup produktów,
f) analiza wyniku finansowego w rachunku kosztów pełnych i zmiennych.
7. Konstruowanie raportów kontrolno-wynikowych dla ośrodków odpowiedzialności za koszty i zyski (2 godziny):
a) analiza rzeczywistego wykorzystania zdolności produkcyjnych,
b) raporty kontrolno-wynikowe dla ośrodków odpowiedzialnych za koszty i zyski.
8. Kontrola i ocena wykonania budżetów (2 godziny):
a) rachunek odchyleń na poziomie ośrodków odpowiedzialności za koszty w ramach działalności podstawowej, pomocniczej oraz administracji (analiza odchyleń materiałów bezpośrednich, płac bezpośrednich, kosztów pośrednich prostych i złożonych),
b) raporty z wykonania budżetów ośrodków odpowiedzialnych za zyski (analiza odchyleń przychodów, kosztów zmiennych i stałych oraz marż brutto),
c) monitorowanie rentowności przedsiębiorstwa jako całości (analiza odchyleń na sprzedaży, odchyleń kosztów i uzgadnianie planowanego i rzeczywistego wyniku finansowego).