Studia Podyplomowe-Psychodietetyka - Zaoczne

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Szczegóły Studia Podyplomowe-Psychodietetyka - Zaoczne - Warszawa - Mazowieckie

  • Cele
    Wzbogacenie wiedzy w zakresie innych - niż tylko somatyczne - przyczyn zaburzeń odżywiania i chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem (m.in. miażdżycy, cukrzycy, otyłości, niedokrwiennej choroby serca, a także anoreksji, bulimii i innych zaburzeń łaknienia); wskazanie na udział czynników psychologicznych w występowaniu zaburzeń odżywiania, m.in. takich jak motywacja do podjęcia walki z otyłością czy nadwagą, stawiane cele, sferaemocjonalna, zaburzone spostrzeganie siebie, relacje z bliskimi, problemy z kształtowaniem się tożsamości; zapoznanie słuchaczy z najnowszymi osiągnięciami nauk o żywności i żywieniu, w tym z badaniami nad rolą czynników psychologicznych.
  • Profil słuchacza / wymogi
    Adresatami studiów są: dietetycy i technologowie żywności; psychologowie i psychoterapeuci; lekarze i pielęgniarki; nauczyciele i pedagodzy. Zapraszamy osoby zainteresowane takimi zagadnieniami jak: - psychodietetyka - zaburzenia odżywiania - nawyki żywieniowe - zaburzenia łaknienia - nadwaga - otyłość - anoreksja - bulimia - miażdżyca - cukrzyca
  • Szczegółowe informacje
    Studia Podyplomowe
    Psychodietetyka

     
    Tematyka i organizacja zajęć: Program obejmuje 216 godzin zajęć dydaktycznych, realizowanych w formie interaktywnych wykładów i warsztatów. Ponadto słuchacze będą mieli dostęp do materiałów edukacyjnych zamieszczanych przez prowadzących zajęcia na stronie internetowej.
     
    Zajęcia obejmują następujące bloki tematyczne:

    *Historia i kultura odżywiania się
    *Ewolucyjne, kulturowe i społeczne podstawy żywienia człowieka
    *Psychologiczne mechanizmy odżywiania się
    *Neurofizjologiczne aspekty odżywiania się
    *Wpływ nawyków żywieniowych na stan zdrowia
    *Rynkowe uwarunkowania zachowań związanych z jedzeniem
    *Zaburzenia odżywiania i radzenie sobie z nimi
    *Nadwaga i otyłość oraz ich skutki zdrowotne, psychologiczne i społeczne
    *Poradnictwo psychologiczne i dietetyczne w zakresie zasad zdrowego odżywiania
    *Budowanie programów profilaktycznych i prewencyjnych dotyczących zaburzeń odżywiania oraz nadwagi i otyłości


    Warunki zaliczenia: Test samooceny wiedzy po zajęciach, pisemna praca zaliczeniowa przygotowana w zespole (prezentacja projektu).
     
    Kadra nauczająca: Kierownikiem studiów jest dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska – Wojciechowska - pracownik AM w Warszawie, Przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, Przewodnicząca Warszawskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą. Zajęcia prowadzą także psychologowie – praktycy, specjaliści z zakresu technologii żywności  i żywienia człowieka oraz zaburzeń odżywiania.
     
    Czas trwania: dwa semestry
     
    Dokument ukończenia studiów: Absolwenci otrzymują, przewidziane ustawą, świadectwo ukończenia Studiów Podyplomowych w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej.
     


Inne informacje związane z psychologia zdrowia

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług.
Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek.
Zobacz więcej  |