Szczegółowe informacje
Uzyskanie wykształcenia w zakresie nowoczesnych technologii produkcji ogrodniczej w dwóch działach – warzywnictwa i sadownictwa, umożliwi prowadzenie gospodarstwa ogrodniczego oraz pozwoli na ubieganie się o środki przyznawane w ramach Wspólnej Polityki Rolnej i funduszy strukturalnych na rzecz działań aktywizujących obszary wiejskie, zgodnie z prawem Unii Europejskiej. Studia te mogą także zainteresować osoby pragnące przestawić gospodarstwo ogrodnicze na produkcję integrowaną lub ekologiczną i uzyskać konieczny certyfikat. Program studiów adresowany jest też do osób prowadzących już gospodarstwo warzywnicze lub sadownicze, a szukające inspiracji, jak ulepszyć metody uprawy, by zwiększyć dochodowość gospodarstwa lub w jakim kierunku dywersyfikować produkcję, szukając gatunków bardziej opłacalnych w uprawie. Studia zapewnią uzyskanie odpowiedniej wiedzy praktycznej w zakresie odpowiedniego przygotowania zebranych warzyw i owoców do sprzedaży zwracając uwagę na jakość produktów i atrakcyjność opakowań.
Zajęcia terenowe w wybranych gospodarstwach ogrodniczych reprezentujących najwyższy poziom w danej dziedzinie umożliwią słuchaczom praktyczne zapoznanie się z zagadnieniami omawianymi na wykładach. Program studiów obejmuje m.in. następujące zagadnienia: podstawy uprawy roli i nawożenia roślin ogrodniczych, zasady integrowanej produkcji warzywniczej i sadowniczej z uwzględnieniem ochrony roślin przed chorobami, szkodnikami i chwastami, uprawa roślin leczniczych, przechowalnictwo warzyw i owoców oraz technologia uszlachetniania i przygotowywania do sprzedaży, ekonomika i organizacja gospodarstw ogrodniczych, opłacalność produkcji ogrodniczej, funkcjonowanie rynków ogrodniczych w Polsce i innych krajach UE.
Kierownik studiów: dr hab. Marek Gajewski
Czas trwania studiów: 2 semestry
Zasady naboru: według kolejności zgłoszeń
Liczba miejsc: 90