Studia Podyplomowe - Jakość i Ochrona Środowiska - Zaoczne

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem WSZiB- Wyższa Szkoła Zarządzania i Biznesu

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Szczegóły Studia Podyplomowe - Jakość i Ochrona Środowiska - Zaoczne - Kraków - Małopolskie

  • Cele
    Nasi absolwenci bez problemu znajdują pracę bez względu na kierunek ukończonych studiów podstawowych. Dla absolwentów kierunków ekonomicznych, politechnicznych, humanistycznych(prawo, administracja, historia socjologia, psychologia), geografii , biologii , ekologii , turystyki i innych pokrewnych oraz dla absolwentów Akademii Rolniczych i pozostałych, studia te traktowane są jako zdobycie kwalifikacji zawodowych w praktyce (certyfikaty DEKRA ITS) i rozwiązują problem poszukiwania lub zmiany pracy. Certyfikaty DEKRA ITS wydawane naszym słuchaczom uznawane są w całej Europie, a także poza nią. Przy poszukiwaniu pracy w UE traktowane są jako uznane kwalifikacje zawodowe wynikające z doświadczenia zdobytego przy audytowaniu i utrzymaniu procedur ! Nasi absolwenci bez problemu znajdują pracę poza POLSKĄ i spora grupa już pracuje w Wielkiej Brytanii , Irlandii, Francji , Skandynawii, Niemczech oraz w innych krajach takich jak USA, Kanada a nawet Australia i to na kierowniczych stanowiskach. Jest to idealny kierunek Studiów Podyplomowych do połączenia z ostatnim rokiem studiów podstawowych!
  • Szczegółowe informacje
    PROGRAM
    1. WPROWADZENIE
      • Wprowadzenie do jakości
      • Filozofia TQM
      • Istota i cele systemów zapewniania/ zarządzania jakością
      • Podstawowe informacje o UE i jej rynku
      • Wprowadzenie do systemów zarządzania Jakością wg ISO 9000:2000, środowiskiem wg ISO 14000, BHP wg ISO 18000
      • Integracja systemów
    2. Europejski system oceny i poświadczenia zgodności wyrobów
      • Motywowanie pracowników do podnoszenia poziomu jakości
      • Zarządzanie przez Jakość, a samoocena firmy
      • Metody mierzenia stopnia zadowolenia klientów
    3. Systemy zarządzania jakością wg ISO 9001 :2000
      • Branżowe systemy zarządzania jakością (QS 9000, TS 16949, TL 9000, AS 9000)
      • System HACCP rola i funkcjonowanie .
    4. Prawodawstwo w zakresie żywności
      • Terminologia HACCP
      • Podstawy ustawodawstwa w zakresie żywności w Polsce i UE.
      • HACCP w polskim ustawodawstwie
      • Zasady systemu HACCP
      • Zagrożenia chemiczne i fizyczne w produkcji żywności.
    5. Wprowadzenie do HACCP, GMP i GHP
      • Wymagania techniczne i higieniczne zakładów w kontekście wdrożenia HACCP
      • GMP i GHP
      • Rozwój branżowych systemów jakości
    6. HACCP
      • Analiza Zagrożeń
      • Wdrażanie systemu HACCP
      • Warsztaty
    7. Metody i techniki rozwiązywania problemów
      • Metody i narzędzia rozwiązywania problemów
        • Ishikawa
        • PDCA
        • metody naprowadzające
        • 5W+2H, 5WHY
      • Narzędzia prewencyjne i zapewnienia jakości
      • Warunki skutecznego rozwiązywania problemów
      • Komputerowe systemy wspomagania jakości
      • Warsztaty
    8. Narzędzia zapewniania jakości
      • Analiza FMEA
      • Statystyczne Sterowanie Procesem
      • Integracja systemów zarządzanie
      • Podstawy ISO 14001
      • Podstawy OHSAS 18001
    9. Narzędzia zapewnienia jakości i procedury (FMEA, PPAP, APQP, SPC, QSA)
    10. Normy dotyczące zarządzania środowiskowego BS 7750, EMAS, ISO 14000-14001, ISO1911. ( ze szczególnym uwzględnieniem ISO 14001)
    11. Ekoetykietowanie:
      (norma ISO 14020), benchmarking (ocena efektów środowiskowych - norma ISO14031), audytowanie (norma ISO 14010), procedura OOS, ekologiczne projektowanie wyrobów- LCA (norma ISO 14040)
    12. Certyfikacja i audit:, wprowadzenie, podstawowe pojęcia, rodzaje auditów, metodologia, przygotowanie audytu, techniki audytowania, raportowanie, proces certyfikacji.
    13. Gospodarowanie zasobami wodnymi - zagrożenia i ochrona hydrosfery, Ochrona gleby, rekultywacja zdegradowanych terenów, gospodarka odpadami, Zagrożenia i ochrona atmosfery - zapobieganie zanieczyszczeniom.
    14. Nowoczesne techniki zarządzania jakością (SPC, MSA, TQM, TPM) Dokumentowanie SZJ
    15. Techniki rozwiązywania problemów i narzędzia z tym związane (SPC i inne)
    16. Instrumenty prawne wdrażania polityki ekonomicznej, uwarunkowania instytucjonalne oraz finansowe aspekty zarządzania ochroną środowiska.
      Instrumenty ekonomiczne oraz instrumenty komunikacji wdrażania polityki ekologicznej.
    17. Praktyczne podejście do tematyki zarządzania jakością (korzyści, zagrożenia)
    18. Warsztaty i ćwiczenia – realizacja zadań samodzielnych.
    19. Audyt
      • Szkolenie wewnętrznych Audytorów Jakości wg ISO 9001:2000
      • Szkolenie Wewnętrznych Audytorów HACCP
    20. Opcjonalnie - wycieczka do zakładu w którym funkcjonuje system ISO.

Inne informacje związane z zarządzanie środowiskiem naturalnym

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług.
Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek.
Zobacz więcej  |