Szczegóły Studia Podyplomowe - Bezpieczeństwo i Higiena Pracy - Zaoczne - Olsztyn - Warmińsko-Mazurskie
-
Cele
Zamierzeniem studiów jest przygotowanie słuchaczy do samodzielnej pracy zawodowej w służbach bhp, zapoznanie ze współczesnymi, nowoczesnymi narzędziami kształtowania warunków i środowiska pracy, kształtowanie umiejętności identyfikacji zagrożeń środowiskowych i wprowadzanie rozwiązań je eliminujących.
-
Profil słuchacza / wymogi
Studia adresowane są do kadry zarządzającej przedsiębiorstwem i specjalistów zajmujących się problematyką bhp oraz kształtowania środowiska pracy. Dają możliwość podniesienia kwalifikacji zawodowych osobom zatrudnionym w służbach bezpieczeństwa i higieny pracy oraz zdobycia kwalifikacji w tej dziedzinie wszystkim tym, którzy pragną w przyszłości zajmować się tą problematyką.
-
Szczegółowe informacje
WYDZIAŁ INFORMATYKI I EKONOMII W OLSZTYNIE I WYDZIAŁ ZAMIEJSCOWY W KĘTRZYNIE
kierunek: Ekonomia
specjalność: Bezpieczeństwo i higiena pracy – II semestry
Absolwenci zdobędą rzetelną i aktualną wiedzę oraz uzyskają praktyczne umiejętności, pozwalające skutecznie i efektywnie realizować wyzwania, przed którymi stają współczesne przedsiębiorstwa. Uczestniczenie w zajęciach pozwoli słuchaczom poznać najnowocześniejsze koncepcje, trendy i instrumenty (w tym również prawne) z zakresu ergonomii, bezpieczeństwa, higieny i ochrony pracy. W toku studiów uczestnicy poznają możliwości zastosowania i wykorzystania zdobyczy nauki i techniki służących optymalizacji zależności pomiędzy człowiekiem, jego pracą oraz warunkami świadczenia pracy.
Ukończenie studiów pozwala na pełnienie zadań pracownika Służby BHP, zgodnie ze znowelizowanym Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 czerwca 2005 r. w sprawie służby bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. z 2005 r. , Nr 117, poz. 986).
Założenia organizacyjne studiów
Przedmioty kształcenia podyplomowego są realizowane w dwóch semestrach i program obejmuje ogółem 280 godzin, uwzględnia również praktykę. Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu, w soboty i niedziele co dwa tygodnie.