Szczegóły Studia II Stopnia - Zarządzanie w Hotelarstwie i Gastronomii - Zaoczne - Bydgoszcz - Kujawsko-Pomorskie
Sylwetka absolwenta
Misja:
Cele kształcenia
Absolwenci tej specjalności będą cenionymi fachowcami w branży hotelarskiej i gastronomii. Zdobyta podczas studiów wiedza z zakresu problematyki ekonomicznej, finansowej oraz organizacyjnej, dotycząca obu tych dziedzin, zapewni Naszym studentom sukces zawodowy.
Studenci uzyskują przygotowanie teoretyczne i praktyczne (laboratoria) niezbędne do kierowania hotelami, pensjonatami oraz obiektami gastronomicznymi. Dysponować będą wiedzą organizacyjno - prawną, a także wiadomościami z zakresu kształtowania usług żywieniowych, umożliwiającą szeroką działalność w sektorze hotelarsko-gastronomicznym.
Kompetencje:
2. Rodzaj i zakres posiadanej wiedzy
Absolwent specjalności będzie posiadał wiedzę umożliwiającą działanie na rynku hotelarsko-gastronomicznym. Podczas studiów przewidziane są zajęcia zarówno praktyczne, jak i teoretyczne, dające słuchaczom wiedzę o najnowocześniejszych zasadach zarządzania personelem pracującym w bezpośrednim kontakcie z klientami zarówno w hotelarstwie, jak i w gastronomi. Student poszerzy również swoją widzę z zakresu żywienia człowieka, a także organizacji i techniki pracy w gastronomi i w hotelarstwie. Dodatkowo student zapozna się również z zasadami bezpieczeństwa zarówno w usługach hotelarskich, jak również z bezpieczeństwem żywności.
3. Formy kształcenia i poziom kompetencji w zakresie języków obcych
Kształcenie w zakresie języków obcych jest kontynuacją wiedzy zdobytej na pierwszym stopniu kształcenia. Nauka poszerza znajomość języka potocznego, ze szczególnym naciskiem na język zawodowy. Formy kształcenia: zajęcia praktyczne, lektoraty, konwersatoria.
4. Umiejętności zawodowe
Absolwenci specjalności przygotowani są do podejmowania pracy w obiektach hotelarskich oraz w obiektach świadczących usługi gastronomiczne.
W placówkach tych mogą realizować różne zadania oraz pełnić funkcje o bardzo zróżnicowanym charakterze. Posiadać będą wiedzę i umiejętności z zakresu obsługi gościa, organizacji i technik pracy biurowej. Zdobyta wiedza predysponuje absolwentów do zajmowania kierowniczych stanowisk w obiektach wyżej wymienionych, a także do kierowania nimi.
Przygotowanie praktyczne
Rodzaje i formy kształcenia praktycznego
Laboratoria,
zajęcia szkoleniowe w obiektach świadczących usługi hotelarskie i żywieniowe,
zajęcia praktyczne,
praktyki studenckie w hotelach i innych tego rodzaju obiektach; gastronomii,
Sugerowane szkolenia specjalistyczne i certyfikaty uzupełniające wiedzę oraz umiejętności zdobyte w trakcie studiów.
obsługi klienta
prowadzenie negocjacji
w zakresie pozyskiwania i obsługi funduszy europejskich,
bezpieczeństwa i higieny pracy (studium)
systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (studium)
zarządzanie jakością (studium)
Public relations (studium)
Studium pedagogiczne (studium)
certyfikaty językowe
Perspektywy zatrudnienia
7. Uprawnienia do wykonywania zawodu
Absolwent specjalności rozumie i zna potrzeby klientów i umie kierować podażą usług zapewniając satysfakcję klientowi. Absolwent dysponuje wiedzą o najnowocześniejszych zasadach zarządzania personelem pracującym w bezpośrednim kontakcie z klientami. Jego wiedza w zakresie ekonomii i finansów wspomaga go w zarządzaniu obiektem. Zna i rozumie problemy etyki zawodowej.
Możliwości zatrudnienia - przewidywane stanowiska i miejsca pracy
Absolwenci specjalności przygotowani są do podejmowania pracy w obiektach hotelarskich, innych, świadczących usługi hotelarskie, a także obiektach oferujących usługi żywieniowe w zakresie od punku gastronomicznego po restaurację. Dotyczy to zarówno indywidualnych obiektów, jak i dużych struktur sieciowych. W placówkach tych mogą realizować różne zadania określone etatami i stanowiskami pracy zawartymi w strukturach organizacyjnych - w pełnym zakresie. Miejscami zatrudnienia mogą być: przedsiębiorstwa branży świadczące usługi dla turystów, szczególnie hotelarskie, gastronomiczne, a także administracja samorządowa, biura turystyczne. Mogą również kierować serwisem podróżniczym i wypoczynkowym, a także serwisem żywieniowym w instytucjach, które samodzielnie zajmują się realizacją usług w innych sektorach i produkcją.
Uzupełnienie wykształcenia
9. Możliwości wskazania do dalszego kształcenia na kolejnych poziomach
studiów.
Studia podyplomowe
Studia doktoranckie
10. Możliwości podejmowania studiów za granicą.
W pełnym zakresie na kierunkach związanych z branżą
Inne informacje związane z hotelarstwo
Budowanie Efektywnych Zespołów w Branży Hotelarsko-Gastronomicznej - Szkolenie
Centrum: CeDeKa Centrum Doskonalenia Kadr
Więcej informacjiCentrum: CeDeKa Centrum Doskonalenia Kadr
Więcej informacjiKurs dla Kierowników Wycieczek Szkolnych i Obozów Wędrownych
Centrum: Wyższa Szkoła Języków Obcych w Świeciu
Więcej informacjiTurystyka i Rekreacja - Studia I Stopnia
Centrum: Toruńska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości
Więcej informacji