Szczegóły Studia I Stopnia - Zarządzanie Turystyką - Zaoczne - Bydgoszcz - Kujawsko-Pomorskie
-
Cele
Na specjalności ,,Zarządzanie turystyką " na kierunku ,,Turystyka i Rekreacja" student zdobędzie wiedzę na temat gospodarki turystycznej. Nabędzie praktyczne umiejętności z dziedziny zarządzania, marketingu i informatyki. Wiedza z zakresu geografii turystyki, ekologii, fizjologii oraz dziedzictwa kulturowego pozwoli studentowi pełniej realizować wizję rozwoju turystyki i rekreacji w Polsce. Będzie miał także okazję doskonalić swoją znajomość języków obcych oraz poznać kulturę i języki innych narodów.
-
Praktyki
Praktyki Studenci kierunku "Turystyka i Rekreacja" w systemie dziennym i zaocznym zobowiązani są do odbycia w ciągu 3 lat do odbycia 8 tygodni praktyka systemie stacjonarnym i 4 tygodnie w systemie niestacjonarnym . WSG w ramach działań Studium Przygotowania Zawodowego stara się, obok przekazania obszernej wiedzy teoretycznej, zapewnić studentom gruntowne przygotowanie praktyczne i dostosować ten proces do indywidualnych potrzeb i umiejętności studentów oraz uczynić je jeszcze bardziej atrakcyjnymi. Studenci kierunku "Turystyka i Rekreacja" odbywają praktyki w biurach podróży, hotelach, parkach narodowych, muzeach, wydziałach promocji urzędów administracji państwowej, samorządowej, punktach żywienia zbiorowego, sanatoriach, domach pomocy społecznej, miejscach odnowy biologicznej.
-
Profil słuchacza / wymogi
Przedmioty kwalifikacyjne na kierunku TURYSTYKA I REKREACJA specjalność: Zarządzanie Turystyką - język obcy, - geografia lub biologia, - wiedza o społeczeństwie
-
Tutuł uzyskany
Licencjat
-
Szczegółowe informacje
Zarządzanie Turystyką
Sylwetka absolwenta
Misja:
1. Cele kształcenia
Studia mają za zadanie przygotowanie teoretyczne i praktyczne nowoczesnych kadr które w sposób profesjonalny zarządzałyby instytucjami świadczącymi usługi turystyczne: hotelami, biurami podróży, ośrodkami wypoczynkowymi i szkoleniowymi, gospodarstwami agroturystycznymi i innymi podmiotami z tego sektora. Studia rozwijają u absolwentów umiejętność organizowania usług turystycznych, przygotowują ich do pracy w firmach turystycznych, administracji państwowej i terenowej zajmującej się obsługą ruchu turystycznego. Absolwenci specjalności nabędą praktycznych umiejętności z dziedziny zarządzania, turystyki i marketingu. Posiądą umiejętności zawodowe wystarczające do zajmowania stanowisk kierowniczych w szeroko rozumianej branży turystycznej.
Kompetencje:
2. Rodzaj i zakres posiadanej wiedzy
Absolwenci będą przygotowywani do działania w sferze gospodarki turystycznej, będą mieli wiedzę z zakresu analizy rynku turystycznego - poznania potrzeb i motywów wyjazdów turystycznych, ekonomicznych problemów działalności jednostek obsługi ruchu turystycznego, nowoczesnych metod organizacji turystyki, z zakresu umiejętności niezbędnych do podnoszenia konkurencyjności przedsiębiorstw turystycznych i rozwoju sektora turystycznego. Zdobyta wiedza pozwoli studentowi pełniej realizować wizję rozwoju turystyki i rekreacji w Polsce.
3. Formy kształcenia i poziom kompetencji w zakresie języków obcych
Nauka języków obcych odbywa się na różnych poziomach (język potoczny i zawodowy). Absolwent będzie miał także okazję poznać kulturę i języki innych narodów. Formy kształcenia: lektoraty, konwersatoria.
4. Umiejętności zawodowe
Absolwenci specjalności znajdą zatrudnienie na stanowiskach specjalistów do spraw turystyki w jednostkach administracji rządowej i samorządowej, w regionalnych i lokalnych organizacjach turystycznych, biurach i agencjach turystycznych, są przygotowani do zarządzania hotelami, pensjonatami czy gospodarstwami agroturystycznymi. Mogą w nich pełnić funkcje o bardzo zróżnicowanym charakterze.
Przygotowanie praktyczne
5. Rodzaje i formy kształcenia praktycznego
- zajęcia szkoleniowe i praktyki studenckie w biurach podróży, obiektach świadczących usługi turystyczne i rekreacyjne, samorządach, punktach Informacji Turystycznej, Regionalnych i Lokalnych Organizacjach Turystycznych; obiektach świadczących usługi hotelarskie.
6. Sugerowane szkolenia specjalistyczne i certyfikaty uzupełniające wiedzę oraz umiejętności zdobyte w trakcie studiów.
- prowadzenie negocjacji
- pilota wycieczek
- przewodnika.
Perspektywy zatrudnienia
7. Uprawnienia do wykonywania zawodu
Absolwent dysponuje wiedzą o najnowocześniejszych zasadach zarządzania turystyką w Polsce i w Europie.
8. Możliwości zatrudnienia – przewidywane stanowiska i miejsca pracy
Absolwenci specjalizacji przygotowani są do podejmowania pracy w obiektach hotelarskich i innych obiektach noclegowych, biurach podróży, a także w strukturach administracji samorządowej ( wydziały, referaty ds. turystyki, promocji miast itp.); Regionalne i Lokalne Organizacje Turystyczne, Punkty Informacji Turystycznej, Convention Bureaux oraz inne przedsiębiorstwa branży, świadczące usługi dla turystów.
Uzupełnienie wykształcenia
9. Możliwości wskazania do dalszego kształcenia na kolejnych poziomach
studiów.
- AWFiS Gdańsk
- AWF Poznań
- AWF Kraków
- AMG Gdynia
- WSE Warszawa.
- AE Poznań
- WSE-I Warszawa
10. Możliwości podejmowania studiów za granicą.
- Wielka Brytania
- Niemcy
- Stany Zjednoczone
- Francja
11.Profile dyplomowania
* Obsługa Ruchu Turystycznego
* Polityka Turystyczna
* Turystyka Uzdrowiskowa
* Geografia Turystyki
* Planowanie i Zagospodarowanie turystyczne
* Kompetencje językowe w turystyce ( tryb stacjonarny)
Program studiów
Przedmioty kształcenia ogólnego
Socjologia
Język angielski
Język obcy II (niemiecki, francuski, rosyjski)
Podstawy informatyki
Podstawy sprawnego studiowania
Przedmioty podstawowe
Historia kultury i sztuki
Ekonomia
Organizacja i zarządzanie
Psychologia
Fizjologia człowieka
Ekologia
Podstawy marketingu
Finanse przedsiębiorstw i podstawy rachunkowości
Podstawy statystyki
Pedagogika czasu wolnego
Wychowanie zdrowotne i promocja zdrowia
Metodologia badań naukowych
Przedmioty kierunkowe
Geografia turystyczna
Prawo w turystyce i rekreacji
Ekonomika turystyki i rekreacji
Marketing usług turystycznych i rekreacyjnych
Zagospodarowanie turystyczne i rekreacyjne
Podstawy turystyki
Teoria i metodyka rekreacji
Metody i techniki obsługi ruchu turystycznego
Rynek pracy
Krajoznawstwo
Podstawy hotelarstwa
Geografia regionalna świata
Strategie rozwoju turystyki
Rekreacja ruchowa i usprawnienie fizyczne
Obozy i turystyka kwalifikowana
Przedmioty specjalizacyjne i specjalnościowe
Polityka turystyczna
Samorząd w turystyce
Polityka produktu turystycznego
Zarządzanie w turystyce
Rynki turystyczne
Agroturystyka
Zasady obsługi klienta
Przedsiębiorstwo turystyczne
Wykład monograficzny
Konwersatorium
Proseminarium
Seminarium dyplomowe