Zarządzanie Gastronomią i Technologia Żywienia
Sylwetka absolwenta
Misja:
1.
Cele kształcenia
Osoby podejmujące studia na specjalności Zarządzanie Gastronomia i Dietetyka powinny charakteryzować się wysoka kulturą osobista
i umiejętnością pracy z ludźmi. Studia mają za zadanie przygotowanie specjalistów , zdolnych do organizowania i samodzielnego zarządzania przedsiębiorstwami gastronomicznymi i usługami żywieniowymi.
Kompetencje:
2. Rodzaj i zakres posiadanej wiedzy
Absolwent specjalności powinien posiadać wiedzę z zakresu: hotelarstwa, ekonomii, prawa, kształcenia jakości i usług, projektowania i zarządzania przedsiębiorstwem. Konieczne jest również przyswojenie przez studenta postaw technologii żywności i przechowalnictwa, towaroznawstwa spożywczego, technologii gastronomicznej . Student zdobędzie również wiedzę z zakresu obsługi konsumenta , organizacji i techniki pracy w gastronomii, wyposażenie obiektów gastronomicznych i żywienie człowieka.
3. Formy kształcenia i poziom kompetencji w zakresie języków obcych
Kształcenie w zakresie języków obcych odbywa się na różnych poziomach. Nauka języka obejmuje naukę języka potocznego oraz zawodowego. Formy kształcenia: lektoraty, konwersatoria.
4. Umiejętności zawodowe
Absolwenci specjalności przygotowani są do podejmowania pracy u touroperatorów, w obiektach świadczących usługi hotelarskie oraz innych przedsiębiorstwach branży turystycznej. W placówkach tych mogą realizować różne zadania oraz pełnić funkcje o bardzo zróżnicowanym charakterze.
Przygotowanie praktyczne
1. Rodzaje i formy kształcenia praktycznego
1. laboratoria
2.zajęcia szkoleniowe w biurach podróży, obiektach świadczących usługi hotelarskie
3. zajęcia praktyczne
4. praktyki studenckie w zakładach gastronomicznych
2. Sugerowane szkolenia specjalistyczne i certyfikaty uzupełniające wiedzę oraz umiejętności zdobyte w trakcie studiów.
1. dietetyka
2. barmański
3. somollierski
4. protokołu dyplomatycznego
5. obsługa konsumenta
6. catering
Perspektywy zatrudnienia
7. Uprawnienia do wykonywania zawodu
Absolwent specjalności rozumie i zna potrzeby klientów i umie kierować podażą usług zapewniając satysfakcję klientowi. Absolwent dysponuje wiedzą o najnowocześniejszych zasadach zarządzania personelem pracującym w bezpośrednim kontakcie z klientami. Zna i rozumie problemy etyki zawodowej.
8. Możliwości zatrudnienia – przewidywane stanowiska i miejsca pracy
Możliwości zatrudnienia mogą być także : inne przedsiębiorstwa branży świadczące usługi dla turystów, a także administracja samorządowa, statki pasażerskie. Mogą również kierować serwisem podróżniczym w instytucjach które samodzielnie zajmują się realizacja usług w innych sektorach i produkcją.
Uzupełnienie wykształcenia
9. Możliwości wskazania do dalszego kształcenia na kolejnych poziomach
studiów.
1. Studia podyplomowe
2. Studia doktoranckie
10. Możliwości podejmowania studiów za granicą.
1. Politechnika Lwowska
2. Wyższa Szkoła Techniki i Gospodarki w Heilbron
3. Laurea Polytechnic
Specjalizacje
11. Profile dyplomowania
* Żywienie w gospodarstwach agroturystycznych
* Projektowanie zakładów i usług gastronomicznych
* Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności i żywienia
* Organizacja i ocena żywności i żywienia
* Kształtowanie jakości żywności i żywienia w procesach przetworzenie
i dystrybucji
* Kształtowanie marki produktów żywieniowych
* Zmiany sposobu odżywiania w wybranych regionach Polski
Przedmioty kształcenia ogólnego
Język angielski
Język obcy do wyboru
Psychologia
Komunikacja społeczna
Etyka
Propedeutyka wiedzy o UE
Przedmioty podstawowe
Matematyka ze statystyką
Fizyka
Chemia
Informatyka
Grafika inżynierska
Podstawy metrologii
Mikroekonomia
Makroekonomia
Prawo
Podstawy zarządzania
Przedmioty kierunkowe i specjalnościowe
Finanse i rachunkowość
Rachunek kosztów dla inżynierów
Badania operacyjne
Zarządzanie produkcją i usługami
Zarządzanie personelem
Zarządzanie strategiczne
Zarządzanie jakością (TQM)
Marketing
Wprowadzenie do techniki
Ekologia zasobów naturalnych i ochrona środ.
Materiałoznawstwo
Podstawy projektowania inżynierskiego
Podstawy automatyzacji
Procesy i techniki produkcyjne
Logistyka w przedsiębiorstwie
Zarządzanie projektami
Projektowanie procesów technologicznych
Metodologia badania procesów technologicznych
Systemy informatyczne w zarządzaniu
Technologiczne przygotowanie produkcji
Monitorowanie procesów produkcyjnych
Ergonomia
Technologia żywności
Towaroznawstwo spożywcze
Inżynieria produkcji przemysłu spożywczego
Proseminarium
Seminarium i pracownia dyplomowa