Specjalność:
Obsługa klienta w turystyce i hotelarstwie
Specjalność przygotowuje do pracy w dziale obsługi klienta w biurach podróży i agencjach turystycznych; recepcjach obiektów hotelarskich i ośrodków rekreacyjno sportowych; firmach organizujących kongresy i seminaria oraz punktach inforamcji turystycznej. Program nauczania obejmuje szeroki wachlarz przedmiotów podstawowych i kierunkowych m.in. metody i techniki obsługi ruchu turystycznego, marketing i sprzedaż usług turystycznych i hotelarskich, kształtowanie wizerunku przedsiębiorstwa turystycznego, techniki komunikacji społecznej oraz podstawy protokołu dyplomatycznego. W ramach kursu nauczania studencji doskonalą również znajomość języków obcych i ich praktyczne wykorzystanie w pracy w branży turystycznej.
Absolwenci kier. TURYSTYKA I REKREACJA uzyskują wysokie kwalifikacje do pracy między innymi w:
- jednostkach obsługi ruchu turystycznego,
- ośrodkach rekreacyjnych, domach wypoczynkowych,
- instytucjach specjalizujących się w organizacji i rozwoju turystyki.
Zatrudniani mogą być także w:
- strukturach administracji państwowej szczebla centralnego i regionalnego
- strukturach administracji samorządowej,
- służbach specjalnych kreujących politykę turystyczną,
- organizacjach społecznych i fundacjach związanych z turystyką i rekreacją,
- na stanowiskach związanych z zarządzaniem gospodarką turystyczną oraz z rozwojem turystyki i sportu,
- wydawnictwach turystycznych i różnych ogniwach edukacji, masmediach itp.
Absolwenci przygotowani będą również do samodzielnego zarządzania i kierowania jednostkami gospodarczymi w turystyce i rekreacji oraz do prowadzenia własnej (indywidualnej) działalności jako prywatny podmiot turystyczny (np. w agroturystyce). Dzięki dobrej znajomości przynajmniej dwóch języków obcych oraz przewidywanej wymianie zagranicznej (praktykach), absolwenci będą mogli prowadzić działalność lub uzyskać pracę na europejskim (unijnym) rynku pracy.
Przedmioty na kierunku Turystyka i rekracja
Przedmioty kierunkowe:
1. Język obcy angielski lub niemiecki
2. Technogie informacyjne
3. Historia architektury i sztuki
4. Ekonomia
5. Zarządzanie
6. Psychologia
7. Fizjologia człowieka
8. Ekologia
9. Ochrona środowiska
10. Prawo
11. Socjologia
12. Filozofia
13. Etyka
14. Ochrona własności intelektualnej
15. Geografia fizyczna Polski
16. Geografia społeczno-ekonom. Polski
17. Geografia turystyczna
18. Podstawy turystyki
19. Podstawy rekreacji
20. Ekonomika turystyki i rekreacji
21. Krajoznawstwo
22. Obsługa ruchu turystycznego
23. Hotelarstwo
24. Pedagogika czasu wolnego
25. Kształtowanie środowiska i ochrony przyrody
26. Jakośc surowców i produktów spożywczych
27. Żywienie człowieka
28. Produkcja roślinna i zwierzęca
29. Wychowanie fizyczne i rekreacja ruchowa
30. Obozy i turystyka kwalifikowana
31. Przedmiot do wyboru:
31.1 Agroturystyka
31.2 Turystyka uzdrowiskowa
32. Przedmiot do wyboru:
32.1 Wybrane choroby zakaźne
32.2 Pasożytnicze i tropikalne człowieka
32.3 Pierwsza pomoc przedmedyczna
Specjalność: Hotelarstwo
Kategoryzacja i klasyfikacja bazy hotelowej-standardy jakości
Podstawy ekonomiczno prawne działalności hotelowej
Podstawy marketingu
Obsługa konsumenta
Organizacja i technika pracy
Seminarium dyplomowe
Praktyki- liczba tygodni