Szczegółowe informacje
Kierunek Towaroznawstwo
(studia stacjonarne i niestacjonarne)
Specjalności: towaroznawstwo produktów rolnych i żywnościowych, hotelarstwo z gastronomią i turystyką, organizacja przedsięwzięć handlowych i usługowych
Studia trwają 7 semestrów
Liczba godzin:
studia stacjonarne: 2450
studia niestacjonarne: 1500
Program studiów obejmuje bloki przedmiotów kształcenia:
ogólnego – m.in. Wychowanie fizyczne, Język obcy, Przedmioty humanistyczne;
podstawowego – m.in. Matematyka, Chemia, Fizyka, Biochemia, Mikrobiologia, Materiałoznawstwo, Grafika inżynierska;
kierunkowego – m.in. Towaroznawstwo artykułów przemysłowych, Towaroznawstwo żywności, Metody oceny produktów, Opakowalnictwo, Przechowalnictwo, Ochrona środowiska;
specjalnościowego i specjalizacyjnego – dla specjalności towaroznawstwo produktów rolnych i żywnościowych: m.in. Podstawy technologii żywności, Higiena żywności, Podstawy biotechnologii, Kształtowanie jakości produktów rolnych;
dla specjalności hotelarstwo z gastronomią i turystyką - m.in. Podstawy żywienia człowieka, Podstawy historii, kultury i sztuki, hotelarstwo, aparatura zakładów gastronomicznych, krajoznawstwo, pilotaż w turystyce;
dla specjalności organizacja przedsięwzięć handlowych i usługowych - Ocena jakości towarów i usług, merchandising, logistyka, gospodarka magazynowa, technika i wyposażenie obiektów handlowych i usługowych