Szczegółowe informacje
Studia I Stopnia: Profilaktyka Żywienia
Studia trwają nie krócej niż 6 semestrów. Liczba godzin zajęć wynosi3000 dla studiów stacjonarnych (dziennych), a 1800 dla studiówniestacjonarnych (zaocznych).
Student przygotowany jest do:
* planowania racjonalnego żywienia dla rożnych grup ludności
* opracowania diet żywieniowych przy uwzględnieniu specyfiki poszczególnych potraw
* oceny stanu odżywiania, sposobów i stylów żywienia
* rozpoznania niedożywienia oraz innych chorób w szczególności przewodu pokarmowego
* stosowania metod niwelowania zaburzeń żywieniowych
* zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym w oparciu o zasoby dietoprofilaktyki i dietoterapii
* rozpoznania aktualnych problemów żywieniowych naszego społeczeństwa
* oceny wpływu choroby na stan odżywiana i wpływu żywienia na przebieg i wyniki leczenia
* dostrzegania i oceny związku oraz wpływu farmakoterapii i żywienia
* oceny żywności ekologicznej, sposobów jej produkcji
* kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
* oceny polskich i europejskich norm żywieniowych
* opracowania zasad żywienia indywidualnego i zbiorowego dostosowanych do wieku, stanu zdrowia,
* oceny wpływu składników odżywczych na funkcjonowanie poszczególnych układów ludzkiego organizmu
* udzielania porad dotyczących otyłości, nadwagi
* realizowania doradztwa w zakresie żywienia i profilaktyki zdrowotnej
* oceny produktów żywieniowych pod kątem prozdrowotnym
* rozpoznania potrzeb i oczekiwań konsumentów w zakresie odżywiania
* oceny funkcjonowania rynku żywieniowego w Polsce i innych krajach
* oceny i zastosowania technologii przetwarzania żywności, organizacji produkcji żywności, technologii gastronomicznych
* oceny interakcji między poszczególnymi składnikami pokarmowymi
* oceny możliwych interakcji pomiędzy żywnością, suplementami diety, ziołami a lekami.
* poznania podstaw towaroznawstwa żywności
* realizacji i wprowadzania projektów prozdrowotnych np.: \"Shape Up\"
Program studiów
* Anatomia człowieka
* Fizjologia człowieka
* Biochemia ogólna i żywności
* Chemia żywności
* Mikrobiologia ogólna i żywności
* Parazytologia
* Kwalifikowana pierwsza pomoc
* Żywienie człowieka
* Kliniczny zarys chorób
* Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
* Analiza i ocena jakości żywności
* Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
* Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwa
* Psychologia ogólna
* dietoterapia pediatryczna
* Edukacja żywieniowa
* Organizacja pracy
* Genetyka
* Biologia medyczna
* Wychowanie fizyczne
* Język angielski
* Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
* Technologie informatyczne
* Bezpieczeństwo pracy i ergonomii
* Ekologia
* Ochrona przyrody
* Pedagogika
* Statystyka
* Socjologia
* Diagnostyka laboratoryjna
* Immunologia
* Metodologia badań naukowych
* Promocja zdrowia
* Ekonomia
* Gerontologia
* Pediatria
* Żywienie w szpitalu
* Fizjologia żucia z elementami stomatologii i protetyki
* Etyka
* Alergologia
* Dermatologia
* Patofizjologia kliniczna
* Zarządzanie i marketing
* Ochrona własności intelektualnej
* Żywienie kliniczne
* Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt
* Przechowalnictwo żywności
* Praca dyplomowa
* Praktyki zawodowe
Miejsce Zatrudnienia
Dietetyk najczęściej pracuje w placówkach żywienia zbiorowego jakszpitale, sanatoria, w zakładach przemysłu spożywczego igastronomicznego. Jego praca ma charakter zespołowy, gdyż dietę ijadłospis układa sam dietetyk, jednak za jej przygotowanieodpowiedzialne są już podległe mu zespoły ludzi. Ponadto w przypadkuchorych dietetyk układając zalecenia żywnościowe musi współpracować zich lekarzem, często z rodziną, która będzie odpowiedzialna zarealizowanie diety.