Studia I Stopnia - Hotelarstwo i Gastronomia

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem WSHiG - Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Szczegóły Studia I Stopnia - Hotelarstwo i Gastronomia - W ciągu tygodnia - Poznań - Wielkopolskie

  • Praktyki
    Studia prowadzone są zgodnie ze standardami nauczania przyjętymi przez MEiN dla kierunku turystyka i rekreacja.
    www.men.gov.pl/prawo

    Standardy te są zgodne z wytycznymi zawartymi w Uchwale nr 120/2004 z dnia 21 października 2004 r. w sprawie modelu kształcenia na poziomie wyższym oraz celami Deklaracji Bolońskiej.
    Uczelnia prowadzi kształcenie w trybie studiów stacjonarnych /dziennych/ i studiów niestacjonarnych /zaocznych/.
    Harmonogram zajęć na dany semestr podaje się studentom do wiadomości najpóźniej podczas inauguracji roku akademickiego. Studenci studiów stacjonarnych i niestacjonarnych zobowiązani są do odbycia praktyk studenckich.

    * studia stacjonarne [dzienne] - zajęcia prowadzone są w dni powszednie od godziny 8:00
    * studia niestacjonarne [zaoczne] - zajęcia prowadzone są w soboty i niedziele od godziny 8:00
  • Tutuł uzyskany
    Licencjat
  • Szczegółowe informacje
    Hotelarstwo i gastronomia
    Pracownicy Katedry Hotelarstwo i Gastronomia prowadzą zajęcia na studiach o specjalności hotelarstwo i gastronomia m.in. z zakresu:
    • nauki o żywności i żywieniu
    • technologii produkcji potraw towaroznawstwo produktów spożywczych
    • usług hotelarsko-gastronomicznych
    • zarządzania hotelami i restauracjami
    Zajęcia teoretyczne połączone są z zajęciami praktycznymi prowadzonymi na terenie WSHiG, restauracji i w ogrodzie zimowym.
    Specjalność hotelarstwo i gastronomia uczy studentów praktycznych umiejętności na krajowych i zagranicznych stażach oraz dostarcza studentom wiedzy niezbędnej do podjęcia pracy kulinarnej w zawodzie dobrze wyszkolonych kucharzy, barmanów, kierowników restauracji i barów, zgodnie z międzynarodowymi standardami, w ramach przemysłu turystycznego i hotelarskiego.

    Na studiach stacjonarnych obowiązkowa jest nauka 3 języków obcych oraz języka migowego.
    Na specjalności Hotelarstwo i Gastronomia, są to:
    • język angielski i język francuski.
    Na pozostałych specjalnościach:
    • język angielski i język niemiecki.
    Trzeci obowiązkowy język student wybiera sam spośród następujących:
    • hiszpańskiego,
    • rosyjskiego,
    • włoskiego,
    • francuskiego,
    • niemieckiego.
    Na studiach niestacjonarnych obowiązkowa jest nauka języka angielskiego.
    Istnieje możliwość bezpłatnej nauki dodatkowych języków pod warunkiem zebrania minimum 15 osób.

    Absolwent naszej Uczelni to specjalista o szerokiej wiedzy i praktycznych umiejętnościach. Wynika to m.in. z realizowania w programie studiów założeń daleko wykraczających poza sformułowane w ministerialnych standardach nauczania.
    Przedmioty dodatkowe dają podstawy trudnej sztuki racjonalnego gospodarowania w świecie biznesu. Absolwenci posiadają wiedzę społeczno-ekonomiczną, organizacyjno-prawną i w pewnym stopniu także przyrodniczo--geograficzną, co w połączeniu z umiejętnościami zdobywanymi w czasie praktyk krajowych i zagranicznych, znacznie ułatwia znalezienie pracy. Absolwenci WSHiG znajdują zatrudnienie najczęściej w biurach podróży, hotelach, obiektach gastronomicznych, ośrodkach wypoczynkowych i rekreacyjnych, a także w organizacjach społecznych oraz administracji na stanowiskach związanych z turystyką i rekreacją. Absolwent WSHiG zna przynajmniej 2 języki. Posiada wiedzę umożliwiającą działanie na wolnym rynku z uwzględnieniem przepisów prawa, pozwalającą na sprawne zarządzanie operacyjne przedsiębiorstwem z wykorzystaniem technik i metod z zakresu gromadzenia i przetwarzania informacji, pozwalającą na prowadzenie badań rynkowych i planowanie strategii marketingowych. Sukces zawodowy zapewnia studentowi zdobyta wiedza z zakresu zarządzania, problematyki ekonomicznej, finansowej i marketingu w sferze usług turystycznych.

    Przygotowanie absolwenta WSHiG do życia w trudnej rzeczywistości gospodarczej gwarantuje:
    • wiedza społeczno-ekonomiczna pozwalająca poznać potrzeby ludzkie oraz rozumieć związki i procesy społeczne odzwierciedlające się w turystyce,
    • umiejętność samodzielnej oceny i wartościowania zjawisk społeczno-politycznych
    • zapewniająca zrozumienie istoty procesów integracyjnych we współczesnej Europie,
    • umiejętność budowy strategii i polityki rozwoju turystyki w ogniwach samorządu terytorialnego,
    • zdolność dokonywania trafnej oceny możliwości i zagrożeń rozwoju turystyki w gminach i regionach turystycznych,
    • umiejętność krytycznej oceny posiadanej wiedzy i przekonanie o potrzebie ustawicznego doskonalenia swej osobowości oraz umiejętności aktualizowania i podwyższania kwalifikacji zawodowych,
    • kreowanie kultury czasu przeznaczonego na odpoczynek.

Inne informacje związane z hotelarstwo

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług.
Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek.
Zobacz więcej  |