Hotelarstwo i gastronomia
Pracownicy Katedry Hotelarstwo i Gastronomia prowadzą zajęcia na studiach o specjalności hotelarstwo i gastronomia m.in. z zakresu:
- nauki o żywności i żywieniu
- technologii produkcji potraw towaroznawstwo produktów spożywczych
- usług hotelarsko-gastronomicznych
- zarządzania hotelami i restauracjami
Zajęcia teoretyczne połączone są z zajęciami praktycznymi prowadzonymi na terenie WSHiG, restauracji i w ogrodzie zimowym.
Specjalność hotelarstwo i gastronomia uczy studentów praktycznych umiejętności na krajowych i zagranicznych stażach oraz dostarcza studentom wiedzy niezbędnej do podjęcia pracy kulinarnej w zawodzie dobrze wyszkolonych kucharzy, barmanów, kierowników restauracji i barów, zgodnie z międzynarodowymi standardami, w ramach przemysłu turystycznego i hotelarskiego.
Na studiach stacjonarnych obowiązkowa jest
nauka 3 języków obcych oraz
języka migowego.
Na specjalności Hotelarstwo i Gastronomia, są to:
- język angielski i język francuski.
Na pozostałych specjalnościach:
- język angielski i język niemiecki.
Trzeci obowiązkowy język student wybiera sam spośród następujących:
- hiszpańskiego,
- rosyjskiego,
- włoskiego,
- francuskiego,
- niemieckiego.
Na studiach niestacjonarnych obowiązkowa jest nauka języka angielskiego.
Istnieje możliwość bezpłatnej nauki dodatkowych języków pod warunkiem zebrania minimum 15 osób.
Absolwent naszej Uczelni to specjalista o szerokiej wiedzy i praktycznych umiejętnościach. Wynika to m.in. z realizowania w programie studiów założeń daleko wykraczających poza sformułowane w ministerialnych standardach nauczania.
Przedmioty dodatkowe dają podstawy trudnej sztuki racjonalnego gospodarowania w świecie biznesu. Absolwenci posiadają wiedzę społeczno-ekonomiczną, organizacyjno-prawną i w pewnym stopniu także przyrodniczo--geograficzną, co w połączeniu z umiejętnościami zdobywanymi w czasie praktyk krajowych i zagranicznych, znacznie ułatwia znalezienie pracy. Absolwenci WSHiG znajdują zatrudnienie najczęściej w biurach podróży, hotelach, obiektach gastronomicznych, ośrodkach wypoczynkowych i rekreacyjnych, a także w organizacjach społecznych oraz administracji na stanowiskach związanych z turystyką i rekreacją. Absolwent WSHiG zna przynajmniej 2 języki. Posiada wiedzę umożliwiającą działanie na wolnym rynku z uwzględnieniem przepisów prawa, pozwalającą na sprawne zarządzanie operacyjne przedsiębiorstwem z wykorzystaniem technik i metod z zakresu gromadzenia i przetwarzania informacji, pozwalającą na prowadzenie badań rynkowych i planowanie strategii marketingowych. Sukces zawodowy zapewnia studentowi zdobyta wiedza z zakresu zarządzania, problematyki ekonomicznej, finansowej i marketingu w sferze usług turystycznych.
Przygotowanie absolwenta WSHiG do życia w trudnej rzeczywistości gospodarczej gwarantuje:
- wiedza społeczno-ekonomiczna pozwalająca poznać potrzeby ludzkie oraz rozumieć związki i procesy społeczne odzwierciedlające się w turystyce,
- umiejętność samodzielnej oceny i wartościowania zjawisk społeczno-politycznych
- zapewniająca zrozumienie istoty procesów integracyjnych we współczesnej Europie,
- umiejętność budowy strategii i polityki rozwoju turystyki w ogniwach samorządu terytorialnego,
- zdolność dokonywania trafnej oceny możliwości i zagrożeń rozwoju turystyki w gminach i regionach turystycznych,
- umiejętność krytycznej oceny posiadanej wiedzy i przekonanie o potrzebie ustawicznego doskonalenia swej osobowości oraz umiejętności aktualizowania i podwyższania kwalifikacji zawodowych,
- kreowanie kultury czasu przeznaczonego na odpoczynek.