Dietetyk zajmuje się planowaniem, nadzorowaniem i stosowaniem zasad żywienia zarówno dla osób indywidualnych, jak i całych zbiorowości jak i badaniem produktów żywnościowych. Dba on o prawidłowe i racjonalne odżywianie, zwłaszcza w czasie choroby i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego. W tym celu musi posiadać szeroką wiedzę o pochodzeniu żywności, o procesach przygotowania potraw, a także o dostosowaniu żywności do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku.
Absolwent kierunku dietetyka powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka, w zależności od etapu jego życia, okresu rozwojowego a także człowieka zdrowego i chorego.
Zdobywa również wiadomości z technologii przygotowania potraw. Wyposażony w wiedzę teoretyczną oraz umiejętności praktyczne jest przygotowany do:
- planowania racjonalnego żywienia dla rożnych grup ludności
- opracowania diet żywieniowych przy uwzględnieniu specyfiki poszczególnych potraw
- oceny stanu odżywiania, sposobów i stylów żywienia
- rozpoznania niedożywienia oraz innych chorób w szczególności przewodu pokarmowego
- stosowania metod niwelowania zaburzeń żywieniowych
- zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym w oparciu o zasoby dietoprofilaktyki i dietoterapii
- rozpoznania aktualnych problemów żywieniowych naszego społeczeństwa
- oceny wpływu choroby na stan odżywiana i wpływu żywienia na przebieg i wyniki leczenia
- dostrzegania i oceny związku oraz wpływu farmakoterapii i żywienia
- oceny żywności ekologicznej, sposobów jej produkcji
- kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
- oceny polskich i europejskich norm żywieniowych
- opracowania zasad żywienia indywidualnego i zbiorowego dostosowanych do wieku, stanu zdrowia,
- oceny wpływu składników odżywczych na funkcjonowanie poszczególnych układów ludzkiego organizmu
- udzielania porad dotyczących otyłości, nadwagi
- realizowania doradztwa w zakresie żywienia i profilaktyki zdrowotnej
- oceny produktów żywieniowych pod kątem prozdrowotnym
- rozpoznania potrzeb i oczekiwań konsumentów w zakresie odżywiania
- oceny funkcjonowania rynku żywieniowego w Polsce i innych krajach
- oceny i zastosowania technologii przetwarzania żywności, organizacji produkcji żywności, technologii gastronomicznych
- oceny interakcji między poszczególnymi składnikami pokarmowymi
- poznania podstaw towaroznawstwa żywności
Zgodnie z posiadaną wiedzą i zdobytymi umiejętnościami podczas studiów Absolwenci są przygotowani do pracy m.in. w:
* publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
* zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie m.in. do szpitali
* organizacjach konsumenckich
* placówkach sportowych
* placówkach edukacyjnych
* poradniach dietetycznych
Studia I stopnia (licencjackie - 6 semestrów)
Specjalności:
- Dietoterapia
- Żywienie zbiorowe
- Profilaktyka żywienia
- Żywienie w sporcie
Każdy student składając formularz zgłoszeniowy wybiera specjalność, która jest realizowana od czwartego semestru.
Praktyki
- Wstępna praktyka w szpitalu (po pierwszym roku studiów)
- Praktyka w poradni dietetycznej i dziale żywienia w szpitalu (po drugim roku studiów)
- Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych
- Praktyka w szpitalu dziecięcym (oddziale szpitalnym, kuchni ogólnej i niemowlęcej,żłobku, poradni dietetycznej, magazynie żywności)
- Praktyka w szpitalu dla dorosłych (oddziale szpitalnym, kuchni ogólnej, dziale żywienia)
- Praktyka w domu opieki społecznej
- Praktyka z technologii potraw