A MOŻE DIETETYKA?
Jak jeść smacznie, ale zdrowo? Jak wiadomo zazwyczaj to, co jest smaczne – nie jest zdrowe i na odwrót. Potrawy zdrowe – nie kojarzą nam się z ucztą dla podniebienia. A może się mylimy?
Dietetyk to osoba, która potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę o żywieniu w leczeniu i promocji zdrowia. Wie, jak komponować dietę, jakie są składniki pokarmowe potraw i co się dzieje z tymi składnikami w organizmie. Jakie są wymagania żywieniowe człowieka. Co jest ważne w odżywianiu w czasie choroby. Dietetyka była i staje się ponownie jedną z głównych gałęzi medycyny.
W Europie
Federacja Dietetyków przyjęła definicję dietetyka jako osoby „(…) z kwalifikacjami żywienia i dietetyki uznawanymi przez władze państwowe. Dietetyk stosuje naukę o żywieniu tak w żywieniu jak i w edukowaniu ludności w zdrowiu i chorobie.”
Po ukończeniu studiów będziecie przygotowani do:
- racjonalnego planowania żywienia dla różnych grup ludności,
- planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją,
- oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia,
- prowadzenia leczenia wspomaganego dietą, oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób,
- kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) i organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów,
- zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym i prowadzenia edukacji żywieniowej.
DLACZEGO WARTO STUDIOWAĆ W COLLEGIUM MEDICUM ?
- Wydział Nauk o Zdrowiu dysponuje nowoczesną bazą lokalową do prowadzenia zajęć dydaktycznych.
- Wydział umożliwia odbycie części studiów w innych ośrodkach w kraju i za granicą
- Absolwenci kierunku przygotowani są do pracy w żywieniu zbiorowym i z indywidualnym pacjentem.
CO PO STUDIACH?
Absolwenci studiów I stopnia mają możliwość kontynuowania dalszego kształcenia na studiach II stopnia. Absolwenci kierunku dietetyka:
- mogą podjąć pracę w szpitalnych działach żywienia, sanatoriach i innych placówkach ochrony zdrowia, w zakładach świadczących usługi hotelarskie, restauracjach i innych jednostkach żywienia zbiorowego, w urzędach administracji rządowej i samorządowej,
- prowadzą własną działalność gospodarczą w zakresie poradnictwa dietetycznego.