Studia I Stopnia - Dietetyka

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem Wyższa Szkoła Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Szczegóły Studia I Stopnia - Dietetyka - W ciągu tygodnia - Poznań - Wielkopolskie

  • Cele
    Celem studiów jest przygotowanie wysokiej klasy specjalistów posiadających zaawansowaną wiedzę i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, technologii przygotowywania potraw oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych.
  • Praktyki
    Program studiów przewiduje 20 tygodni praktyk w szpitalach, szkołach, przedszkolach, poradniach, domach opieki społecznej i innych instytucjach zbiorowego żywienia również za granicą.
  • Profil słuchacza / wymogi
    Warunki przyjęcia: Na zasadach obowiązujących obywateli polskich przyjmuje się również cudzoziemców, którym udzielono zezwolenia na pobyt. Warunkiem przyjęcia na pierwszy rok studiów jest złożenie następujących dokumentów: 1. podania (na druku szkoły) 2. formularza (na druku szkoły) 3. świadectwa maturalnego 4. zaświadczenia od lekarza rodzinnego stwierdzające zdolność kandydata do podjęcia studiów, 5. podania, życiorysu, kserokopii dowodu osobistego (poświadczonej - za zgodność z oryginałem), 6. 3 zdjęć (podpisanych na odwrocie ołówkiem) takich jak na dowód osobisty + 1 zdjęcie w formacie elektronicznym o wymiarach 2 cm x 2,5 cm, 300 dpi
  • Tutuł uzyskany
    Licancjat
  • Szczegółowe informacje
    DIETETYKA

    Kierunek: dietetyka 3-letnie studia I stopnia (licencjackie)

    Dietetyka
    jako nauka będzie odgrywała coraz większą rolę w dobie chorób cywilizacyjnych takich jak: choroby sercowo-naczyniowe, otyłość, nowotwory, cukrzyca insulino-niezależna, nienowotworowe choroby jelita grubego, kamica żółciowa, próchnica zębów, osteoporoza.

    Zgodnie z posiadaną wiedzą i umiejętnościami uzyskanymi podczas studiów absolwenci są przygotowani do pracy w:
    – domach opieki społecznej i zakładach żywienia zbiorowego,
    – instytucjach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz jednostkach zajmujących się                        poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka.
    – organizacjach konsumenckich,
    – placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji)
    – publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia,
    – zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych – placówkach zbiorowego    żywienia (catering),
    – szkolnictwie – po ukończeniu specjalności nauczycielskiej

    W programie studiów: biologia, biochemia, fizjologia i patofizjologia, medycyna kliniczna, farmakologia i farmakoterapia, higiena, profilaktyka zdrowia, technologia żywności i techniki przyrządzania pożywienia oraz praktyki w szpitalach i różnych instytucjach związanych z żywieniem.

    I rok studiów

        * Kosmetologia pielęgnacyjna
        * Anatomia
        * Fizjologia
        * Promocja zdrowia
        * Histologia
        * Biologia i genetyka
        * Biofizyka
        * Biochemia
        * Fizjoterapia i masaż
        * Język obcy
        * Doraźna pomoc przedmedyczna
        * Mikrobiologia
        * Podstawy informacji naukowej z ochroną własności intelektualnej
        * Chemia ogólna
        * Technologie informacyjne
        * Wychowanie fizyczne

    II rok studiów

        * Kosmetologia
        * Kosmetologia pielęgnacyjna, zachowawcza i upiększająca
        * Dermatologia
        * Patofizjologia
        * Fizykoterapia
        * Edukacyjne aspekty komunikacji społecznej
        * Elementy psychologii
        * Pedagogika
        * Język obcy
        * Chemia kosmetyczna
        * Wychowanie fizyczne

    III rok studiów

        * Medycyna estetyczna
        * Podstawy żywienia z elementami dietetyki
        * Podstawy chirurgii plastycznej
        * Podstawy farmakologii i toksykologii
        * Farmakognozja
        * Pracownia kosmetyki z elementami metodyki kształcenia zawodowego
        * Dermatologia
        * Podstawy immunologii z elementami alergologii
        * Podstawy zarządzania i kontroli jakości
        * Podstawy ekonomii i prawa
        * Sensoryka i środki zapachowe
        * Estetyka
        * Marketing i reklama
        * Etyka zawodu
        * Metodologiczne podstawy badań własnych
        * Seminarium dyplomowe

        * Seminarium dyplomowe



Inne informacje związane z dietetyka i żywienie - ogólne

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług.
Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek.
Zobacz więcej  |