Podyplomowe Studia Wiedzy o Spoełeczeństwie i Edukacji Europejskiej - Zaoczne

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem Wyższa Szkoła Administracji Publicznej im. Stanisława Staszica w Białymstoku

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Galeria obrazów

Szczegóły Podyplomowe Studia Wiedzy o Spoełeczeństwie i Edukacji Europejskiej - Zaoczne - Białystok - Podlaskie

  • Cele
    Celem Studiów jest przekazanie najnowszej wiedzy merytorycznej z zakresu nauk społecznych, politologii, historii, socjologii, ekonomii, psychologii, różnych dziedzin prawa, oraz zagadnień dotyczących Unii Europejskiej.
  • Profil słuchacza / wymogi
    Oferta skierowana jest do nauczycieli oraz absolwentów wyższych uczelni o specjalności nauczycielskiej. Wymagane dokumenty: * Podanie na druku WSAP; * Odpis dyplomu * Ksero dowodu osobistego (str. 2,3 i 6) lub dwustronnie * 2 zdjęcia * potwierdzenie uiszczenia opłaty rekrutacyjnej na konto Uczelni
  • Szczegółowe informacje

    Podyplomowe Studia Wiedzy o Społeczeństwie i Edukacji Europejskiej


    Program Studiów uwzględnia interdyscyplinarny charakter przedmiotu Wiedza o społeczeństwie oraz ścieżki edukacyjnej Edukacja Europejska. 

    • Wychowanie obywatelskie;
    • Przygotowanie do aktywnego udziału w życiu gospodarczym
    • Edukacja europejska;
    • Doskonalenie dydaktyczne i metodyczne w zakresie aktywnych metod nauczania.

    Zajęcia warsztatowe umożliwią Państwu praktyczne poznanie aktywnych metod nauczania. Nabyta wiedza i umiejętności pozwolą absolwentom Studiów sprostać wyzwaniom, jakie stoją przed reformującą się szkołą.

    Ukończenie studiów daje kwalifikacje do nauczania "Wiedzy o społeczeństwie" i ścieżki "Edukacja Europejska". 

    Kadrę Studiów stanowią specjaliści z zakresu wykładanych przedmiotów, wykładowcy z Uniwersytetu w Białymstoku, WSAP oraz trenerzy i edukatorzy programów, w tym m. in. TERM, SIERRA, NOWA SZKOŁA

    Opiekunem naukowym Studiów jest prof. dr hab. Hanna Konopka Dyrektor Instytutu Historii w Uniwersytecie w Białymstoku oraz Kierownik Zakładu Historii Państwa i Instytucji Demokratycznych WSAP

    Czas trwania Studiów - 3 semestry

    Zapewniamy:
    • materiały dydaktyczne i pomoce naukowe w wersji elektronicznej i tradycyjnej
    • bezpłatny dostęp do Internetu, programu Legali
    • zasoby biblioteki Uczelni
    • stały i bezpośredni kontakt Biura Obsługi Studiów Podyplomowych ze Słuchaczami po przez pocztę elektroniczną i stronę internetową
    Program

    I Wychowanie obywatelskie


    Socjologia struktur społecznych
    Wybrane problemy historii Polski i powszechnej po 1945 r.
    Wybrane problemy prawa konstytucyjnego
    Wybrane problemy samorządu terytorialnego
    Propedeutyka wiedzy o państwie
    Praworządność
    Prawa człowieka we współczensym świecie
    Spoełeceństwo obywatelskie
    Działania humanitarne we współczesnym świecie
    Kościoły i związki wyznaniowe

    II. Wychowanie do aktywnego udziału w życiu gospodarczym

    Gospodarka wolnorynkowa i światowa
    Podstawy działalności gospodarczej
    Elementy prawa podatkowego w Polsce i Unii Europejskiej
    Elementy etyki w życiu publicznym i gospodarczym
    Struktura komunikacji społecznej
    Rynek kapitałowy i pieniężny

    III. Edukacja Europejska

    U źródeł tożsamości europejskiej
    Płaszczyzny integracji europejskiej
    Instytucje Wspólnot Europejskich
    Europejskie systemy edukacyjne
    Podstawy prawa Unii Europejskiej
    Problemy globalizacji i integracjii
    Polska w Europie

    IV. Doskonalenie dydaktyczne i metodyczne w zakrsie aktywnych metod nauczania


    Psychologia rozwoju człowieka
    Aktywane metody nauczania
    Tworzenie Klubów Europejskich w skzole
    Internet w nauczaniu WOS i EE
    Ocenianie na lekcjach WOS i EE
    Rozwój zawodowy i osobowy nauczyciela
    Praktyki
    Seminarium dyplomowe


Inne informacje związane z stosunki międzynarodowe

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług.
Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek.
Zobacz więcej  |