Cel szkolenia: Przygotowanie do efektywnego sprawowania funkcji pełnomocnika w przedsiębiorstwie oraz zapoznanie z zakresem obowiązków, uprawnień i odpowiedzialnoś
ci. Zapoznanie uczestników z procedurą prowadzenia audytów systemu HACCP lub systemu ISO 22000.
Przeznaczenie szkolenia: Kurs przeznaczony jest dla osób, które chcą doskonalić i podnieść swoje kwalifikacje zawodowe oraz uzyskać odpowiednie kwalifikacje z zakresu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Szkolenie skierowane jest do:
• Osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami bezpieczeństwa żywności
HACCP,
ISO 22000, BRC w przedsiębiorstwach, osób chcących pełnić funkcję pełnomocników, kierowników zespołów lub audytorów, pracowników sanepidu, pracowników kontroli
• Decydentów odpowiedzialnych w firmach za nadzór i weryfikację systemów HACCP
• Dyplomantów kierunków żywnościowych, gastronomicznych, medycznych, inżynieryjnych, biologicznych, chemicznych, biotechnologicznych, itp.
• Absolwentów kierunków żywnościowych, gastronomicznych, technologicznych, inżynieryjnych, biotechnologicznych, medycznych, chemicznych, biologicznych, technicznych i pokrewnych.
• Audytorów Systemu HACCP
• Osób zaangażowanych we wdrażenia systemów HACCP
Program szkolenia:
1. Wprowadzenie
2. Wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności
3. Wymagania ISO 22000
4. Programy wstępne i programy operacyjne
5. Zarządzanie audytami, szkoleniami, planowanie audytów
6. Rola pełnomocników
7. Wprowadzenie i podstawowe informacje dotyczące systemu HACCP
8. Rodzaje zagrożeń i wpływ na jakość zdrowotną żywności, źródła zagrożeń
9. Metodyka wdrażania systemu HACCP
10. 7 zasad wdrażania systemu HACCP
wg Codex Alimentarius
11. 12 etapów wdrażania systemu HACCP
12. Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności pełnomocnika ds. HACCP
13. Projektowanie przykładowej dokumentacji wg 12 etapów wdrażania systemu
- harmonogram wdrażania systemu HACCP
- procedury, instrukcje, zapisy, księgi HACCP, Księgi GHP/GMP, Plan HACCP, przykładowa dokumentacja wdrożeniowa
14. Wymagania stawiane audytorom, kompetencje, audytor HACCP
15. Techniki audytowania - ich rodzaje i zastosowanie; zasady przygotowania i przeprowadzania audytu
16. Symulacja audytu wewnętrznego
17. Egzamin
Metodologia: Interaktywna prezentacja zagadnień szkolenia; dyskusja i wymiana doświadczeń uczestników; trenowanie sytuacji interpersonalnych przez uczestników; analizy przypadków i scenek audytowych; ćwiczenia do wykonania indywidualnie i grupowo.
Zaświadczenia: Po ukończeniu szkolenia i pozytywnym zdaniu egzaminu uczestnicy otrzymują (w j. polskim i j. angielskim)
• Certyfikat Pełnomocnika ds. systemu HACCP wg ISO 22000
Czas trwania: 24 h
Termin szkolenia: 20-21.09.2014r.
Zgłoszenia: Formularz zgłoszeniowy do pobrania na stronie