Profil słuchacza / wymogi
Uczestnikami kursu mogą być osoby posiadające co najmniej średnie wykształcenie (ministerstwo wymaga dostarczenia dokumentu potwierdzającego uzyskane wykształcenie), ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków oraz brak przeciwwskazań lekarskich do udziału w kursie instruktorskim. Wymagana jest podstawowa sprawność fizyczna i znajomość ćwiczeń z zakresu tenisa stołowego.
Wymagane dokumenty:
1. Kserokopię ukończenia szkoły średniej lub świadectwa dojrzałości lub dyplomu ukończenia studiów
2. Kserokopię potwierdzenia wpłaty lub przelewu
3. 2 zdjęcia legitymacyjne (format 3,5 cm x 4,5 cm) podpisane na odwrocie
4. Wypełnione i podpisane własnoręcznie podanie o przyjęcie na kurs (do pobrania w dziale dokumenty)
5. Kserokopię dokumentu zwalniającego z części ogólnej (tylko dla zwolnionych) - np. dyplomu ukończenia studiów wychowania fizycznego, legitymacji instruktorskiej, zaświadczenia o ukończeniu części ogólnej
6. Kserokopię dokumentu uprawniającego do zniżki (promocje na stronie głównej), jeżeli z tej zniżki korzystasz
Szczegółowe informacje
Program Kursu na Instruktora Tenisa Stołowego
1. System szkolenia o etapy szkolenia w tenisie stołowym.
2. Rys historyczny rozwoju tenisa stołowego w Polsce, Europie i na świecie.
3. Struktura i funkcjonowanie PZTS i związków okręgowych.
4. Rozwój infrastruktury tenisa stołowego. Charakterystyka sprzętu i sal do gry.
5. Podstawy teoretyczne treningu tenisa stołowego. Struktura procesu nauczania techniki i taktyki w tenisie stołowym. Zasady nauczania i ich realizacja w procesie treningowym.
6. Metody i formy nauczania w tenisie stołowym. Strategiczny plan rozwoju zawodnika tenisa stołowego. Charakterystyka tenisa stołowego. Model mistrza, cele szkolenia. Model talentu, dobór i selekcja. Etapy przygotowania. Organizacja szkolenia w tenisie stołowym.
7. Pojęcie metodyka zajęć i zasób ćwiczeń w zakresie cech sprawności fizycznej (koordynacja, szybkość, siła, skoczność, wytrzymałość, gibkość). Obserwacja i analiza treningu w tenisie stołowym. Monitorowanie przygotowania fizycznego. Przygotowanie techniczne w tenisie stołowym.
8. Rozwijanie potencjału psychomotorycznego u graczy tenisa stołowego. Trening mentalny w tenisie stołowym. Tworzenie relacji szkoleniowych. Proces grupowy. Inteligencja emocjonalna w tenisie stołowym.
9. Trening koordynacji w teorii i praktyce tenisa stołowego. Style gry w tenisie stołowym.
10. Pojęcie, metodyka zajęć i zasób ćwiczeń w zakresie techniki i taktyki tenisa stołowego.
11. Pojęcie metodyka zajęć i zasób ćwiczeń w zakresie cech sprawności fizycznej ukierunkowanej w ataku topspinowym. Trening ataku topspinowego w półdystansie – uchwyt, postawa, gotowości, praca nóg, atak forehend, bekhend, atak i kontratak, blok i kontratak, atak przeciwko obronie. Trening świadomości taktycznej. Trening obrony – obrona po lekkim ataku, po dropszocie, podcięcie i kontratak, podcięcie i przebicie. Trening pracy nóg. Trening wieloma piłkami. Trening ataku szybkiego uchwytem piórkowym. Trening serwisu, odbioru, ataku 3-piłki. Przebicie. Gra podwójna. Trening serwów w przysiadzie.
12. Zawody tenisa stołowego, sędziowanie, obserwacja, ocena wyników zawodów. Obserwacja zawodów - rejestracja gry, analiza gry.
13. Praktyczne wykorzystanie odnowy biologicznej w procesie szkolenia w tenisie stołowym. Zdrowie sportowca – strategie utrzymywania zdrowia.
14. Profilaktyka zapobiegania najczęstszym urazom w tenisie stołowym. Współczesna odnowa psychobiologiczna. Zasady racjonalnego żywienia w sporcie w kontekście tenisa stołowego.
15. Praca instruktora tenisa stołowego w warunkach kapitalizmu – zasady, kontrakty.
16. Praca instruktora tenisa stołowego w klubie - statuty, regulaminy, odwołania, dokumentacja.
17. Promocja i popularyzacja tenisa stołowego. Współpraca z mediami. Poszukiwanie sponsorów. Pozyskiwanie funduszy na działalność sportową.
18. Organizacja systemu szkolenia w Klubie.