Ekspert Systemu HACCP wg ISO 22000 - Szkolenie

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem Instytut Rozwoju Kadr

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Szczegóły Ekspert Systemu HACCP wg ISO 22000 - Szkolenie - W ciągu tygodnia - Gdańsk - Pomorskie

  • Cele
    Przygotowanie przyszłych Ekspertów do efektywnego sprawowania tej funkcji w firmie oraz zapoznanie ich z zakresami obowiązków, uprawnień i odpowiedzialność Ekspertów ds. Systemu HACCP wg ISO 22000 i prowadzeniem audytów systemu HACCP.
  • Profil słuchacza / wymogi
    Kurs przeznaczony jest dla osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i uzyskać odpowiednie kwalifikacje z zakresu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Szkolenie skierowane jest do:

    * Osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami bezpieczeństwa żywności HACCP w przedsiębiorstwach

    * Osób chcących pełnić funkcję pełnomocników, kierowników zespołów lub audytorów

    * Pracowników sanepidu















































































































































































    * Decydentów odpowiedzialnych w firmach za nadzór i weryfikację systemów HACCP















































































































































































    * Dyplomantów studiów żywnościowych i gastronomicznych















































































































































































    * Absolwentów kierunków żywnościowych i gastronomicznych















































































































































































    * Osób zainteresowanych nabyciem praktycznych umiejętności auditowania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i pogłębianiem wiedzy z zakresu ISO 22000
  • Szczegółowe informacje
    Program szkolenia:
    1. Wprowadzenie
    2. Wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności
    3. Wymagania ISO 22000, BRC, IFS
    4. Wprowadzenie i podstawowe informacje dotyczące systemu HACCP
    5. Rodzaje zagrożeń i wpływ na jakość zdrowotną żywności, źródła zagrożeń
    6. Metodyka wdrażania systemu HACCP
    7. 7 zasad wdrażania systemu HACCP wg. Codex Alimentarius
    8. 12 etapów wdrażania systemu HACCP
    9. Problemy przy wdrażaniu systemu HACCP
    10. Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialność pełnomocnika ds. HACCP
    11. Projektowanie przykładowej dokumentacji wg. 12 etapów wdrażania systemu ( harmonogram wdrażania systemu HACCP, procedury, instrukcje, zapisy)
    12. Terminologia, rodzaje, cele audytu; obowiązki stron audytu
    13. Wymagania stawiane auditorom, kompetencje, kodeks audytora
    14. Techniki auditowania - ich rodzaje i zastosowanie; zasady przygotowania i przeprowadzania audytu
    15. Preferencje komunikacyjne: werbalne i niewerbalne; pytania otwarte i zamknięte
    16. Zasady analizy i kwalifikacji wyników audytu - niezgodności, spostrzeżeń, obszarów doskonalenia
    17. Zasady przygotowywania raportów z audytów, ich role w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności, działania poaudytowe
    18. Symulacja audytu wewnętrznego
    19. Egzamin
    Metodologia: Interaktywna prezentacja zagadnień szkolenia; dyskusja i wymiana doświadczeń uczestników; trenowanie sytuacji interpersonalnych przez uczestników; analizy przypadków i scenek auditowych; ćwiczenia do wykonania indywidualnie i grupowo.

    Zaświadczenia: Po ukończeniu szkolenia i pozytywnym zdaniu egzaminu uczestnicy otrzymują (w j. polskim i j. angielskim):

        * Certyfikat Eksperta Systemu HACCP wg ISO 22000
       

    Czas trwania: 16 h 

    Termin szkolenia: 26-27.05.2014r.

    Zgłoszenia: Formularz zgłoszeniowy do pobrania na stronie www.irk.com.pl.

     

Inne informacje związane z zarządzanie jakością

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług.
Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek.
Zobacz więcej  |