Szczegółowe informacje
Cel studiów:
Podstawowym celem studiów jest przekazanie słuchaczom aktualnej wiedzy teoretycznej
i praktycznej z zakresu dietetyki – żywienia indywidualnego i zbiorowego zdrowego i chorego człowieka.
Absolwent studium otrzyma przygotowanie teoretyczne i praktyczne z zakresu:
- anatomii i fizjologii człowieka,
- żywienia człowieka z elementami biochemii żywności i żywienia,
- dietoprofilaktyki i dietoterapii w wybranych chorobach,
- żywienia w sporcie,
- oceny sposobu żywienia i stanu odżywiania,
- roli edukacji i poradnictwa dietetycznego w zmianie nawyków żywieniowych,
- roli diety w odnowie biologicznej,
- technologicznych aspektów produkcji potraw,
- nadzoru higieniczno-sanitarnego nad żywieniem zbiorowym.
Absolwent studiów podyplomowych będzie specjalistą z zakresu dietetyki, zdolnym do udzielana samodzielnych porad dietetycznych i prowadzenia poradnictwa profilaktyki żywieniowej oraz do planowania żywienia i nadzoru nad zakładami żywienia zbiorowego oferującymi posiłki zarówno dla ludzi zdrowych jaki i chorych.
Adresaci studiów
Studia adresowane są do absolwentów szkół wyższych, przede wszystkim do absolwentów kierunków związanych z naukami medycznymi, z żywnością i żywieniem, z gastronomią i hotelarstwem, naukami biologicznymi oraz do innych osób profesjonalnie związanych z ochroną zdrowia.
Oferta programowa
Program 2-semestralnych studiów obejmuje 186 godzin dydaktycznych realizowanych w formie wykładów, seminariów i ćwiczeń w systemie niestacjonarnym (sobota, niedziela). Zajęcia są realizowane z wykorzystaniem nowoczesnych technik audiowizualnych. Założeniem programowym jest prezentowanie tematyki studiów w sposób praktyczny z uwzględnieniem metody opisowej tylko tam gdzie jest to niezbędnie konieczne.
Kadra
Zajęcia dydaktyczne są prowadzone przez wysoko wykwalifikowaną kadrę nauczycieli akademickich z Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa, Uniwersytetu Medycznego w Gdańsku oraz specjalistów-praktyków z danej specjalności.
Czas trwania i sposób organizacji
Studia trwają dwa semestry, w trakcie których realizowanych jest 186 godzin zajęć dydaktycznych. Zajęcia prowadzone są w systemie studiów niestacjonarnych, w trybie dwudniowych zjazdów sobotnio-niedzielnych.
Warunki ukończenia studium:
jest uzyskanie wymaganych zaliczeń i egzaminów z przedmiotów przewidzianych w programie studiów, oraz napisanie pracy końcowej i uzyskanie pozytywnej recenzji promotora,
Absolwenci uzyskują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych Wyższej Szkoły Turystki i Hotelarstwa
w Gdańsku (druk MEN-I-9SW)