Prawidłowe żywienie jest obok aktywności ruchowej głównym elementem zdrowego stylu życia. Dietetyka obejmuje zasady planowania racjonalnej diety, stosownie do wieku, płci, aktywności fizycznej oraz stanu zdrowia.
Kurs „ Dietetyka” wprowadza uczestników w podstawy żywienia człowieka, przybliża zagadnienia związane z zasadami żywienia różnych grup ludności oraz dietami odpowiednimi dla człowieka zdrowego i chorego, prezentuje również najczęstsze błędy żywieniowe.
Cel kursu
Po zakończeniu kursu „Dietetyka” uczestnik zdobędzie wiedzę i umiejętności z zakresu:
- procesów energetycznych oraz gospodarki wodnej w organizmie człowieka,
- składników pokarmowych będących źródłem energii (białka, węglowodany, tłuszcze) oraz niebędących źródłem energii (witaminy, składniki mineralne),
- norm żywienia,
- doboru składników pokarmowych w diecie,
- stosowania odpowiednich diet,
- modyfikacji diet w różnych stanach chorobowych ludzi dorosłych oraz dzieci,
- prawidłowego żywienia noworodka i niemowlęcia,
- najczęstszych błędów żywieniowych,
- roli diety w profilaktyce chorób.
Program kursu:
- Podstawy żywienia człowieka
- Żywienie człowieka zdrowego i chorego
- Żywienie dziecka zdrowego i chorego
Czas strwania: 8 tygodni