Organizacja studiów – studia drugiego stopnia na kierunku biotechnologia trwają
3 semestry i są realizowane tylko
w formie stacjonarnej. Do wyboru masz dwie specjalności:
agrobiotechnologię i
biotechnologię w produkcji zwierzęcej. Uruchomienie specjalności – od II semestru jest możliwe przy deklaracji przynajmniej 25 studentów. Łącznie do realizacji jest około 900 godzin, w tym co najmniej 270 godzin zdefiniowanych w standardzie - ich treści podano poniżej. Pozostała liczba godzin przeznaczona jest na zajęcia specjalistyczne.
Twoje kwalifikacje – uzyskasz wiedzę teoretyczną pozwalającą na wyjaśnienie procesów i zjawisk zachodzących w przyrodzie i życiu codziennym. Będziesz przygotowany do: wykorzystania posiadanej wiedzy przy opracowywaniu i optymalizacji procesów biotechnologicznych; projektowania i prowadzenia procesów ukierunkowanych na otrzymanie produktów o pożądanych cechach; projektowania i prowadzenia eksperymentu oraz prowadzenia prac badawczych w zakresie biotechnologii. Nabędziesz umiejętność rozumienia ekologicznych, ekonomicznych i społecznych uwarunkowań biotechnologii, oceny korzyści i ryzyka wykorzystywania biotechnologii, stosowania systemów zarządzania jakością w biotechnologii. Będziesz też przygotowany do podjęcia studiów III stopnia (doktoranckich).
Twoja potencjalna praca – po ukończeniu studiów magisterskich będziesz przygotowany do pracy w jednostkach zaplecza naukowo-badawczego przemysłu biotechnologicznego i przemysłów pokrewnych, laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych oraz w jednostkach projektowych zajmujących się procesami biotechnologicznymi itp.
Twoje umiejętności i kompetencje z zakresu treści podstawowych dotyczących:
- metodologii pracy doświadczalnej, planowanie eksperymentów, optymalizacja technik doświadczalnych, opracowanie i weryfikacja danych doświadczalnych, przygotowanie danych do publikacji,
- samodzielnego planowania i prowadzenia prac doświadczalnych.
Twoje umiejętności i kompetencje z zakresu treści kierunkowych dotyczących:
- ekologicznych, społecznych i ekonomicznych aspektów biotechnologii,
- złożoności powiązań w ekosystemach,
- oceny korzyści i zagrożeń wynikających z uwolnienia organizmów modyfikowanych genetycznie do środowiska,
- etycznych aspektów manipulacji genetycznych i komórkowych,
- formy i procedur ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w zakresie biotechnologii,
- systemów zarządzania jakością w biotechnologii i przemysłach pokrewnych,
- ekonomicznych i organizacyjnych zagadnień biotechnologii.