Zasady Wdrażania Systemu HACCP, GHP, GMP - Wymagania Prawne, Projektowanie i Budowa Systemu - Szkolenie
Szczegółowe informacjeCel szkolenia
- Zapoznanie uczestników z fachową terminologią związaną z bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
- Zapoznanie uczestników z wymaganiami prawa w zakresie GHP, GMP i systemu HACCP
- Przekazanie uczestnikom praktycznych wskazówek niezbędnych przy projektowaniu systemu HACCP
- Wykształcenie u uczestników umiejętności opracowywania podstawowej dokumentacji GHP, GMP, HACCP
Adresaci szkolenia
KORZYŚCI DLA UCZESTNIKÓW SZKOLENIA:
1. Poprzez zwiększenie świadomości w zakresie wymagań systemu HACCP oraz wymagań prawa uczestnicy będą mogli zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne żywności podlegającej obrotowi w ich firmach
2. Praktyczne zaadaptowanie zaproponowanych na szkoleniu rozwiązań w zakresie systemu HACCP pozwoli uczestnikom poprawić wizerunek własnej firmy na zewnątrz, zwiększyć jej konkurencyjność poprzez wzrost zaufania konsumentów oraz uzyskać efekt promocyjny.
3. Dzięki znajomości zasad przeprowadzania urzędowej kontroli żywności może nastąpić poprawa stosunków i zwiększenie zaufania jednostek kontrolujących do firm dokonujących obrotu żywnością
4. Uzyskane umiejętności praktyczne pozwolą na samodzielne zapoczątkowanie wdrożenia systemu w firmie, bez konieczności korzystania z pomocy konsultantów zewnętrznych.
Program szkolenia
- Pokazanie związków między GHP, GMP i systemem HACCP
- Pochodzenie systemu HACCP i powody jego wdrażania
- Terminologia związana z systemem HACCP
-HACCP w ustawodawstwie UE (rozporządzenia)
-Podstawowe akty prawne regulujące GHP, GMP i HACCP w Polsce (ustawy i rozporządzenia)
-Zasady i etapy realizacyjne systemu HACCP
-Identyfikacja krytycznych punktów kontrolnych dla systemu HACCP
-Nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności; system kontroli w Polsce
-Podstawowe dokumenty HACCP
-Korzyści z wdrożenia systemu HACCP oraz najczęściej napotykane trudności w procesie budowy i wdrażania systemu.