Turystyka i Rekreacja - Specjalność Zarządzanie w Hotelarstwie i Gastronomii - Studia I Stopnia
PraktykiStudia I stopnia odbywają się w formie studiów stacjonarnych i nniestacjonarnych. Nazwy "studia stacjonarne" i "studia niestacjonarne" zostały wprowadzona ustawą "Prawo o szkolnictwie wyższym" i dotyczą formy studiowania. "Studia stacjonarne" to studia zwykle dotychczas nazywane studiami dziennymi, a "studia niestacjonarne" to studia obejmujące dotychczasowe studia odbywające się w trybie wieczorowym, i zaocznym.
Studia I stopnia stacjonarne trwają 3 lata (6 semestrów). Zajęcia odbywają się przez 5 dni w tygodniu tj. od poniedziałku do piątku zgodnie z obowiązującym planem studiów i rozkładem zajęć.
Studia I stopnia niestacjonarne trwają 3 lata (6 semestrów). Studiowanie przebiega w trybie zaocznym zgodnie z obowiązującym planem studiów i rozkładem zajęć.
Zajęcia w trybie zaocznym odbywają w trakcie zjazdów w weekendy, co dwa tygodnie.
Od II-go roku studiowania (III go semestru) studia I stopnia są prowadzone w ramach specjalności. Uczelnia oferuje studiowanie w ramach 6 specjalności.
Szczegółowe informacjeZARZĄDZANIE W HOTELARSTWIE I GASTRONOMII
Absolwenci tej specjalności mają szansę zostać poszukiwanymi fachowcami w hotelarstwie i gastronomii. Sukces zawodowy zapewni im zdobyta wiedza z zakresu problematyki ekonomicznej, finansowej, organizacyjnej i marketingu. Absolwentów ponadto cechować będzie dobra znajomość co najmniej jednego języka obcego z obszaru Unii Europejskiej. Posiadana wiedza i zdobyte umiejętności pozwolą im ubiegać się o pracę m.in. na stanowiskach takich jak: recepcjonista, kierownik recepcji (po zapoznaniu się z systemami hotelowymi Fidelio oraz Rechot), pracownik marketingu, kierownik marketingu (wymagany zazwyczaj min. roczny staż pracy w hotelu), asystent dyrektora (wymagana jest zazwyczaj znajomość co najmniej 2 języków obcych), kierownik sali w gastronomii, barman (po ukończeniu kursu Barman - Mixer), menedżer gastronomii. Absolwenci zarządzania hotelarstwem i gastronomią mogą również samodzielnie prowadzić restaurację, pensjonat, czy też hotel.