Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. ISO 22000:2005
CeleNorma ISO 22000:2005 to norma certyfikująca systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności. W chwili obecnej jest to jedyna norma o charakterze międzynarodowym, której wiarygodność jest gwarantowana przez instytucję zewnętrzną (firmę certyfikującą). Firma certyfikująca sprawdza czy stosowane są przepisy i wymogi prawne oraz czy zagwarantowane jest bezpieczeństwo żywności. Wobec wielości i różnorodności norm mających zastosowanie do firm z branży spożywczej (BRC, IFS, GLOBAL GAP itd.), norma ISO 22000:2005 ma działanie unifikujące, jako że znajduje zastosowanie dla wszelkich firm z branży spożywczej, które w sposób pośredni lub bezpośredni wpływają na bezpieczeństwo żywności (catering, wytwarzanie sprzętu mechanicznego dla firmy z branży spożywczej, firmy DDD, środki czystości, transport żywności, produkcja pierwotna itd.)
Profil słuchacza / wymogiOferta skierowana jest do studentów i specjalistów z branży żywnościowej, którzy są zainteresowani nabyciem wiedzy i instrumentów niezbędnych do wdrażania systemów bezpieczeństwa żywności zgodnych z wymogami normy ISO 22000:2005 wewnątrz organizacji.
Tutuł uzyskanyCertyfikat: Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000:2005.
Szczegółowe informacje Od lipca wszystkie szkolenie Akademii SN są dofinansowane ze środków EFS w
50% (dla firm i klientów indywidualnych). Wszystkie Certyfikacje
Eksperckie są dofinansowane w 70%.
Tematyka zajęć:
Wymogi ogólne
Wymogi dokumentacji
Zobowiązania Kierownictwa
Kontrola zapisów
Zobowiązania kierownictwa
Zobowiązania Kierownictwa
Polityka Bezpieczeństwa Żywności
Planowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
Odpowiedzialność kierownictwa. Lider zespołu bezpieczeństwa żywności.
Komunikacja
Przygotowanie i reakcja w razie sytuacji kryzysowych
Przegląd Kierownictwa
Zarządzanie zasobami
Zasoby ludzkie i szkolenia
Infrastruktura
Środowisko pracy
Planowanie i produkcja bezpiecznej żywności
Programy wymogów wstępnych
Wstępne do przygotowania analizy zagrożeń
Analiza zagrożeń
Ustanowienie PRP operacyjnych
Ustanowienie planu HACCP
Aktualizacja i weryfikacja
Identyfikowalność
Kontrola niezgodności
Walidacja, weryfikacja i udoskonalenie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
Walidacja środków nadzoru
Nadzorowanie monitorowania i pomiarów
Weryfikacja Systemu Zarządzania Bezpieczeństwa Żywności
Ciągłe doskonalenie