Studium Podyplomowe - Gospodarstwa i przedsiębiorstwa na unijnym rynku żywności
CeleWyposażenie słuchaczy w najnowszą wiedzę dotyczącą: ekonomicznych podstawy agrobiznesu, regulatorów i rynków rolnych UE i Polski; mechanizmów wymiany zagranicznej artykułami rolno-spożywczymi Polski z krajami UE. Słuchacze zaznajomią się także z problematyką przedsiębiorczości na terenach wiejskich, infrastruktury gospodarczej, a także marketingu i obrotu rolnego w sektorze rolno-żywnościowym. Dopełnieniem nabytej wiedzy będą zajęcia z finansów gmin, podstaw prawnych funkcjonowania firmy, Zajęcia prowadzą zarówno doświadczeni pracownicy akademiccy jak i znakomici praktycy.
Szczegółowe informacjeZagadnienia:
- Ekonomiczne podstawy agrobiznesu
- Rolnictwo UE i Polski; Studium porównawcze regulatorów i rynków rolnych
- Mechanizmy wymiany zagranicznej artykułami rolno-spożywczymi Polski z krajami UE
- Przedsiębiorstwo w agrobiznesie
- Marketing w sektorze rolno-żywnościowym
- Obrót rolny w sektorze rolno-żywnościowym
- Infrastruktura gospodarcza w sektorze rolno- żywnościowym
- Finanse gmin
- Spółdzielczość w agrobiznesie
- Podstawy prawne funkcjonowania firmy