CeleWzbogacenie wiedzy w zakresie innych - niż tylko somatyczne - przyczyn zaburzeń odżywiania i chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem (m.in. miażdżycy, cukrzycy, otyłości, niedokrwiennej choroby serca, a także anoreksji, bulimii i innych zaburzeń łaknienia); wskazanie na udział czynników psychologicznych w występowaniu zaburzeń odżywiania, m.in. takich jak motywacja do podjęcia walki z otyłością czy nadwagą, stawiane cele, sferaemocjonalna, zaburzone spostrzeganie siebie, relacje z bliskimi, problemy z kształtowaniem się tożsamości; zapoznanie słuchaczy z najnowszymi osiągnięciami nauk o żywności i żywieniu, w tym z badaniami nad rolą czynników psychologicznych.
Profil słuchacza / wymogiAdresatami studiów są: dietetycy i technologowie żywności; psychologowie i psychoterapeuci; lekarze i pielęgniarki; nauczyciele i pedagodzy. Zapraszamy osoby zainteresowane takimi zagadnieniami jak: - psychodietetyka - zaburzenia odżywiania - nawyki żywieniowe - zaburzenia łaknienia - nadwaga - otyłość - anoreksja - bulimia - miażdżyca - cukrzyca
Tematyka i organizacja zajęć: Program obejmuje 216 godzin zajęć dydaktycznych, realizowanych w formie interaktywnych wykładów i warsztatów. Ponadto słuchacze będą mieli dostęp do materiałów edukacyjnych zamieszczanych przez prowadzących zajęcia na stronie internetowej.
Zajęcia obejmują następujące bloki tematyczne:
*Historia i kultura odżywiania się
*Ewolucyjne, kulturowe i społeczne podstawy żywienia człowieka
*Psychologiczne mechanizmy odżywiania się
*Neurofizjologiczne aspekty odżywiania się
*Wpływ nawyków żywieniowych na stan zdrowia
*Rynkowe uwarunkowania zachowań związanych z jedzeniem
*Zaburzenia odżywiania i radzenie sobie z nimi
*Nadwaga i otyłość oraz ich skutki zdrowotne, psychologiczne i społeczne
*Poradnictwo psychologiczne i dietetyczne w zakresie zasad zdrowego odżywiania
*Budowanie programów profilaktycznych i prewencyjnych dotyczących zaburzeń odżywiania oraz nadwagi i otyłości
Warunki zaliczenia: Test samooceny wiedzy po zajęciach, pisemna praca zaliczeniowa przygotowana w zespole (prezentacja projektu).
Kadra nauczająca: Kierownikiem studiów jest dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska – Wojciechowska - pracownik AM w Warszawie, Przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, Przewodnicząca Warszawskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą. Zajęcia prowadzą także psychologowie – praktycy, specjaliści z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka oraz zaburzeń odżywiania.
Czas trwania: dwa semestry
Dokument ukończenia studiów: Absolwenci otrzymują, przewidziane ustawą, świadectwo ukończenia Studiów Podyplomowych w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej.