STUDIA PODYPLOMOWE PORADNICTWO ŻYWIENIOWE I DIETETYCZNE
CeleCelem studiów jest wykształcenie profesjonalnej kadry przygotowanej do samodzielnego udzielania porad żywieniowo–dietetycznych.
Profil słuchacza / wymogiStudia są przeznaczone przede wszystkim dla absolwentów posiadających dyplom ukończenia studiów wyższych na kierunkach: technologii żywności i żywienia człowieka, lekarskim, pielęgniarskim oraz innych związanych z ochroną zdrowia.
Szczegółowe informacjeStudia trwają 3 semestry w zakresie poradnictwa żywieniowego i dietetycznego z możliwością ukończenia po 2 semestrach w zakresie poradnictwa dietetycznego. Program studiów 2-semestralnych realizowany jest w wymiarze 272 godzin zajęć, natomiast 3-semestralnych 356 godzin. Zajęcia prowadzone są przez profesorów i adiunktów SGGW oraz lekarzy medycyny posiadających II stopień specjalizacji lub stopień naukowy doktora.
Program studiów obejmuje: wybrane zagadnienia z fizjologii i biochemii żywienia, wybrane zagadnienia z towaroznawstwa żywności, żywność funkcjonalną i dietetyczną, fizjologiczną rolę preparatów dietetycznych i suplementów, wybrane zagadnienia z technologii gastronomicznej, metody psychologiczne i socjologiczne stosowane w poradnictwie dietetycznym, toksykologię żywności, normowanie i ocenę żywienia, etiopatogenezę i dietoterapię chorób dietozależnych oraz układanie jadłospisów technikami komputerowymi, symulacje udzielania porad w określonych rodzajach schorzeń, seminaria.