Szczegółowe informacjeStudia przeznaczone są dla absolwentów weterynarii i medycyny oraz innych kierunków studiów I lub II stopnia, którzy zamierzają podnieść swoje kwalifikacje w zakresie weterynaryjnej ochrony zdrowia publicznego.
Program obejmuje następujące zagadnienia: epidemiologia i medycyna prewencyjna, nowe koncepcje w nadzorze sanitarno-weterynaryjnym, wybrane elementy higieny pasz, rola produkcji pierwotnej w systemach zapewniania jakości, zarządzanie zdrowiem stada – kompleksowe programy weterynaryjne, zmiany w legislacji związanej z weterynaryjną ochroną zdrowia publicznego w Unii Europejskiej, żywność, żywienie a zdrowie człowieka, europejski system wczesnego ostrzeganiao niebezpiecznych produktach żywnościowych (RASFF), dochodzenie epidemiologiczne, zagrożenia bioterrorystyczne w rolnictwie i produkcji żywności.
Kierownik studiów: dr Jan Wiśniewski
Czas trwania studiów: 2 semestry
Zasady naboru: w kolejności zgłoszeń, preferencje mają lekarze weterynarii z Inspekcji Weterynaryjnej.