CeleCelem studiów jest doskonalenie umiejętności osób pracujących w szerokim otoczeniu rolnictwa (Agencjach Rządowych, Ośrodkach Doradztwa Rolniczego). Uzyskanie wykształcenia rolniczego pozwoli na prowadzenie gospodarstwa rolnego oraz umożliwi pozyskiwanie środków w ramach Wspólnej Polityki Rolnej i funduszy strukturalnych na rzecz działań aktywizujących obszary wiejskie zgodnie z prawem unijnym.
Profil słuchacza / wymogiStudia Podyplomowe z Rolnictwa skierowane są do absolwentów studiów wyższych kierunków innych niż Rolnictwo. Słuchaczami mogą być również osoby bezpośrednio pracujące w rolnictwie, zamierzający nabyć ziemię lub przejąć gospodarstwo po rodzicach. Wymagane dokumenty: • odpis dyplomu ukończenia studiów; • kwestionariusz osobowy i oświadczenie (wzór w Sekretariacie lub na stronie www Uczelni);
Czas trwania: 2 semestry (13 zjazdów w ciągu dwóch semestrów; sobota – niedziela)
Liczba godzin zajęć dydaktycznych: 250,
Program studiów:
Chemia rolna z elementami gleboznawstwa – 30h, Technologie uprawy roli i roślin – 30h, Podstawy fizjologii i żywienie zwierząt – 30h, Łąkarstwo –15h, Zasady chowu zwierząt gospodarskich – 30h, Organizacja gospodarstw rolnych – 15h, Rynki rolne – 20h, Technika rolnicza – 15h, Rachunkowość rolnicza – 15h, Ochrona roślin – 10h, Informatyka w agrobiznesie – 15h, Agroturystyka – 10h, Postęp biologiczny w rolnictwie – 15h