CeleNasi absolwenci bez problemu znajdują pracę bez względu na kierunek ukończonych studiów podstawowych. Dla absolwentów kierunków ekonomicznych, politechnicznych, humanistycznych(prawo, administracja, historia socjologia, psychologia), geografii , biologii , ekologii , turystyki i innych pokrewnych oraz dla absolwentów Akademii Rolniczych i pozostałych, studia te traktowane są jako zdobycie kwalifikacji zawodowych w praktyce (certyfikaty DEKRA ITS) i rozwiązują problem poszukiwania lub zmiany pracy. Certyfikaty DEKRA ITS wydawane naszym słuchaczom uznawane są w całej Europie, a także poza nią. Przy poszukiwaniu pracy w UE traktowane są jako uznane kwalifikacje zawodowe wynikające z doświadczenia zdobytego przy audytowaniu i utrzymaniu procedur ! Nasi absolwenci bez problemu znajdują pracę poza POLSKĄ i spora grupa już pracuje w Wielkiej Brytanii , Irlandii, Francji , Skandynawii, Niemczech oraz w innych krajach takich jak USA, Kanada a nawet Australia i to na kierowniczych stanowiskach. Jest to idealny kierunek Studiów Podyplomowych do połączenia z ostatnim rokiem studiów podstawowych!
Szczegółowe informacjePROGRAM
WPROWADZENIE
Wprowadzenie do jakości
Filozofia TQM
Istota i cele systemów zapewniania/ zarządzania jakością
Podstawowe informacje o UE i jej rynku
Wprowadzenie do systemów zarządzania Jakością wg ISO 9000:2000, środowiskiem wg ISO 14000, BHP wg ISO 18000
Integracja systemów
Europejski system oceny i poświadczenia zgodności wyrobów
Motywowanie pracowników do podnoszenia poziomu jakości
Zarządzanie przez Jakość, a samoocena firmy
Metody mierzenia stopnia zadowolenia klientów
Systemy zarządzania jakością wg ISO 9001 :2000
Branżowe systemy zarządzania jakością (QS 9000, TS 16949, TL 9000, AS 9000)
System HACCP rola i funkcjonowanie .
Prawodawstwo w zakresie żywności
Terminologia HACCP
Podstawy ustawodawstwa w zakresie żywności w Polsce i UE.
HACCP w polskim ustawodawstwie
Zasady systemu HACCP
Zagrożenia chemiczne i fizyczne w produkcji żywności.
Wprowadzenie do HACCP, GMP i GHP
Wymagania techniczne i higieniczne zakładów w kontekście wdrożenia HACCP
GMP i GHP
Rozwój branżowych systemów jakości
HACCP
Analiza Zagrożeń
Wdrażanie systemu HACCP
Warsztaty
Metody i techniki rozwiązywania problemów
Metody i narzędzia rozwiązywania problemów
Ishikawa
PDCA
metody naprowadzające
5W+2H, 5WHY
Narzędzia prewencyjne i zapewnienia jakości
Warunki skutecznego rozwiązywania problemów
Komputerowe systemy wspomagania jakości
Warsztaty
Narzędzia zapewniania jakości
Analiza FMEA
Statystyczne Sterowanie Procesem
Integracja systemów zarządzanie
Podstawy ISO 14001
Podstawy OHSAS 18001
Narzędzia zapewnienia jakości i procedury (FMEA, PPAP, APQP, SPC, QSA)
Normy dotyczące zarządzania środowiskowego BS 7750, EMAS, ISO 14000-14001, ISO1911. ( ze szczególnym uwzględnieniem ISO 14001)
Ekoetykietowanie:
(norma ISO 14020), benchmarking (ocena efektów środowiskowych - norma ISO14031), audytowanie (norma ISO 14010), procedura OOS, ekologiczne projektowanie wyrobów- LCA (norma ISO 14040)
Certyfikacja i audit:, wprowadzenie, podstawowe pojęcia, rodzaje auditów, metodologia, przygotowanie audytu, techniki audytowania, raportowanie, proces certyfikacji.
Nowoczesne techniki zarządzania jakością (SPC, MSA, TQM, TPM) Dokumentowanie SZJ
Techniki rozwiązywania problemów i narzędzia z tym związane (SPC i inne)
Instrumenty prawne wdrażania polityki ekonomicznej, uwarunkowania instytucjonalne oraz finansowe aspekty zarządzania ochroną środowiska.
Instrumenty ekonomiczne oraz instrumenty komunikacji wdrażania polityki ekologicznej.
Praktyczne podejście do tematyki zarządzania jakością (korzyści, zagrożenia)
Warsztaty i ćwiczenia – realizacja zadań samodzielnych.
Audyt
Szkolenie wewnętrznych Audytorów Jakości wg ISO 9001:2000
Szkolenie Wewnętrznych Audytorów HACCP
Opcjonalnie - wycieczka do zakładu w którym funkcjonuje system ISO.