CeleCelem kierunku jest profesjonalne przygotowanie kadr dla potrzeb rynku turystycznego. Studenci uzyskują przygotowanie teoretyczne i praktyczne do realizacji różnych przedsięwzięć turystyczno- rekreacyjnych.
Profil słuchacza / wymogiDokumenty wymagane od kandydatów na studia I stopnia (licencjackie i inżynierskie):
*świadectwo dojrzałości (oryginał lub odpis wydany przez szkołę)
*kwestionariusz osobowy i podanie o przyjęcie na studia
*aktualne zaświadczenie lekarskie (o braku przeciwwskazań do studiowania na wybranym kierunku)
*kserokopia dowodu osobistego i książeczki wojskowej
*4 fotografie kolorowe, zgodne z wymogami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych
*opłata rekrutacyjna (dowód wpłaty)
Tutuł uzyskanyLicencjat
Szczegółowe informacjeKierunek: Turystyka i rekreacja
Studia I stopnia
Grupa tresci podstawowych
Historia architektury i sztuki
Fizjologia człowieka
Psychologia
Ekologia i ochrona srodowiska
Prawo
Ekonomia
Zarzadzanie
Grupa tresci kierunkowych
Podstawy turystyki
Podstawy rekreacji
Geografia turystyczna
Krajoznawstwo
Obsługa ruchu turystycznego
Ekonomika turystyki i rekreacji
Hotelarstwo
Pedagogika czasu wolnego
Wymagania ogólne
Wychowanie fizyczne
Jezyk obcy
Technologie informacyjne
Przedmioty humanistyczne (filozofia, socjologia, etyka)
Ochrona własnosci intelektualnej, bezpieczenstwo i higiena pracy, ergonomia
Przedmioty specjalizacyjne
Seminarium
Specjalności oferowane w ramach kierunku:
ZARZĄDZANIE USŁUGAMI TURYSTYCZNYMI
Ta specjalizacja daje studentom możliwość zdobycia umiejętności zarządzania w przedsiębiorstwie turystycznym. Jej oferta ułatwia absolwentowi współpracę z ludźmi dzięki takim przedmiotom, jak komunikacja społeczna czy zarządzanie personelem. Studenci poznają także elementy public relations oraz organizację i funkcjonowanie ruchu turystycznego, m. in. informatyczne systemy rezerwacji. Zapoznają się też z tworzeniem oferty turystycznej i finansowaniem usług turystycznych.
Absolwent tej specjalizacji to osoba, która potrafi zarządzać zespołem ludzi na rynku turystycznym oraz organizować działania przedsiębiorstwa w otoczeniu turystycznym.
AGROTURYSTYKA
Agroturystyka to specjalizacja, która jest odpowiedzią na współczesne trendy w turystyce dążącej do rozwoju w środowisku wiejskim. Przedmioty obejmują praktyczny aspekt funkcjonowania przedsiębiorstwa, jakim jest gospodarstwo agroturystyczne, jego promocji i sposobów zarządzania.
KSZTAŁTOWANIE PRZESTRZENI TURYSTYCZNEJ
Specjalność rozwija umiejętności organizowania i zarządzania przestrzenią, w której odbywa się ruch turystyczny. Pozwala wykorzystywać do jej promocji lokalne walory przyrodnicze i kulturowe oraz miejscowe zasoby architektury. Absolwenci będą szczególnie przydatni w starostwach i urzędach gmin, biurach planowania przestrzennego i większych przedsiębiorstwach turystycznych
TURYSTYKA UZDROWISKOWA Z ODNOWĄ BIOLOGICZNĄ
Student uzyskując dyplom o specjalizacji turystyki uzdrowiskowej z odnową biologiczną zostanie przygotowany merytorycznie i praktycznie do pracy zarówno w sektorze usług turystycznych związanych z lecznictwem, jak i w zakresie rehabilitacji oraz profilaktyki w różnych ośrodkach leczniczych.
Jest to osoba, która łączy w sobie wiedzę z zakresu funkcjonowania uzdrowisk, ich zasobów leczniczych i turystycznych, a także posiada znajomość teoretyczną i praktyczną z zakresu fizjoterapii, nauk biomedycznych i humanistycznych pozwalającą na całościowe postrzeganie zagadnień medycznych.
Wiedza teoretyczna wsparta jest praktyką zawodową uzyskaną w sektorze usług uzdrowiskowych. Absolwenci tej specjalności zostaną przygotowani do pracy w ośrodkach uzdrowiskowych na różnych poziomach zaangażowania zarówno jako specjalista w uzdrowiskowych centrach rehabilitacyjno-leczniczych, czy hotelowych ośrodkach pielęgnacyjnych typu spa jak i na poziomie kierowania ośrodkami leczniczo-uzdrowiskowymi czy też centrami odnowy biologicznej.
ZARZĄDZANIE W HOTELARSTWIE I GASTRONOMII
Zarządzanie w Hotelarstwie i Gastronomii to specjalność, która daje absolwentowi niezbędną wiedzę na temat funkcjonowania rynku usług turystycznych. Program dydaktyczny pozwala na zapoznanie się z działaniem zarówno bazy noclegowej, jaki i gastronomicznej, począwszy od technologii produkcji potraw czy informatycznych systemów rezerwacji po organizację i funkcjonowanie obiektów turystycznych i związane z tym finansowanie oraz logistykę.
Absolwent zdobywa także wiedzę dotyczącą rynku ubezpieczeń w turystyce .
Po ukończeniu specjalizacji absolwent staje sie fachowcem, który jest w stanie sprostać zadaniom związanym z zarządzaniem obiektami turystycznymi.