Studia I Stopnia (inżynierskie) - Bezpieczeństwo i Jakość Żywności

Więcej informacji

Studia I Stopnia (inżynierskie) - Bezpieczeństwo i Jakość Żywności

  • Cele Absolwent jest specjalistą w zakresie technologii produkcji rolniczej, zwłaszcza roślinnej. Posiada praktyczne przygotowanie do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Absolwent dysponuje podstawową wiedzą biologiczno-chemiczną i ekologiczną, znajomość ekonomiki, organizacji i zarządzania produkcji oraz funkcjonowania infrastruktury rolniczej. Jest przygotowany do podjęcia pracy w administracji rolnej, usługach i doradztwie rolniczym. Student poznaje słownictwo specjalistyczne z zakresu rolnictwa. Absolwent jest przygotowany do pracy w administracji rządowej i samorządowej związanej z rolnictwem, doradztwie rolniczym, przedsiębiorstwach zajmujących się skupem i obrotem produktów roślinnych, a także do prowadzenia gospodarstw rolniczych posiadających dział ogrodnictwa i produkcji zwierzęcej. Po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie z odpowiednim rozporządzeniem ministra właściwego do spraw szkolnictwa wyższego w sprawie standardów kształcenia nauczycieli) może pracować w szkolnictwie. Absolwent jest przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia. Absolwenci przygotowani są do pracy w przedsiębiorstwach obrotu towarowego, w działach marketingu, firmach gospodarki żywnościowej, firmach agroturystycznych i hotelarskich oraz w administracji państwowej i organizacjach społecznych. Studenci studiów stacjonarnych, jak i niestacjonarnych mogą ubiegać się o przyznanie stypendium socjalnego wypłacanego z budżetu MENiS. Plan studiów stacjonarnych przewiduje 2805 godzin zajęć w postaci wykładów i ćwiczeń (studia zaoczne - 2244 godzin).
  • Tutuł uzyskany Inżynier zawodowy
  • Szczegółowe informacje Program studiów

    kierunek: Rolnictwo

    Przedmioty Kształcenia Ogólnego (1-7 semestr)

    1     Język obcy                                      
    2     Socjologia                                                   
    3     Ekonomia                                          
    4     Informatyka                                        
    5     Wychowanie fizyczne                          
    6     Psychologia                                              
    7     Chemia                                            
    8     Agrofizyka                                                     
    9     Botanika                                                   
    10     Statystyka matematyczna                                   
    11     Agrometeorologia                               
    12     Fizjologia roślin z elementami biochemii                         
    13     Genetyka                                            
    14     Mikrobiologia                            
    15     Gleboznawstwo                              
    16     Ekologia z ochroną środowiska                       
    17     Hodowla roślin i nasiennictwo                              
    18     Chemia rolna                                 
    19     Ogólna uprawa roślin                            
    20     Szczegółowa uprawa roślin                                 
    21     Łąkarstwo                              
    22     Fizjologia i żywienie zwierząt                             
    23     Chów zwierząt                             
    24     Technika rolnicza                                 
    25     Ekonomika i organizacja rolnictwa                               
    26     Podstawy przetwórstwa owoców i warzyw                                
    27     Ochrona roślin                              
    28     Sadownictwo                                
    29     Warzywnictwo

    specjalność: Bezpieczeństwo i jakość żywności (4-7 semestr)
        
    30    Towaroznawstwo surowców rolniczych                                
    31     Mikrobiologia żywności                                
    32     Towaroznawstwo owoców i warzyw                          
    33     Towaroznawstwo surowców zwierzęcych                                 
    34     Analiza instrumentalna                                 
    35     Prawo gospodarcze                                 
    36     Ekonomika przedsiębiorstwa                                 
    37     Rachunkowość                                 
    38     Prawo żywnościowe                              
    39     Zarządzanie finansami firmy                                
    40     Towaroznawstwo roślin przyprawowych i leczniczych                                 
    41     Przechowalnictwo    
    42     Zarządzanie jakością                                 
    43     Projektowanie i wdrażanie systemów jakości                                 
    44     Opakowalnictwo                                
    45     Ekotechnologie w rolnictwie                                 
    46     Statystyczna kontrola procesów                                
    47     Ergonomia i ochrona pracy                                
    48     Seminarium zawodowe
Więcej informacji

Inne informacje związane z technologia żywności