Studia I Stopnia (inżynierskie) - Bezpieczeństwo i Jakość Żywności
CeleAbsolwent jest specjalistą w zakresie technologii produkcji rolniczej, zwłaszcza roślinnej. Posiada praktyczne przygotowanie do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Absolwent dysponuje podstawową wiedzą biologiczno-chemiczną i ekologiczną, znajomość ekonomiki, organizacji i zarządzania produkcji oraz funkcjonowania infrastruktury rolniczej. Jest przygotowany do podjęcia pracy w administracji rolnej, usługach i doradztwie rolniczym. Student poznaje słownictwo specjalistyczne z zakresu rolnictwa. Absolwent jest przygotowany do pracy w administracji rządowej i samorządowej związanej z rolnictwem, doradztwie rolniczym, przedsiębiorstwach zajmujących się skupem i obrotem produktów roślinnych, a także do prowadzenia gospodarstw rolniczych posiadających dział ogrodnictwa i produkcji zwierzęcej. Po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie z odpowiednim rozporządzeniem ministra właściwego do spraw szkolnictwa wyższego w sprawie standardów kształcenia nauczycieli) może pracować w szkolnictwie. Absolwent jest przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia. Absolwenci przygotowani są do pracy w przedsiębiorstwach obrotu towarowego, w działach marketingu, firmach gospodarki żywnościowej, firmach agroturystycznych i hotelarskich oraz w administracji państwowej i organizacjach społecznych. Studenci studiów stacjonarnych, jak i niestacjonarnych mogą ubiegać się o przyznanie stypendium socjalnego wypłacanego z budżetu MENiS. Plan studiów stacjonarnych przewiduje 2805 godzin zajęć w postaci wykładów i ćwiczeń (studia zaoczne - 2244 godzin).
Tutuł uzyskanyInżynier zawodowy
Szczegółowe informacjeProgram studiów
kierunek: Rolnictwo
Przedmioty Kształcenia Ogólnego (1-7 semestr)
1 Język obcy
2 Socjologia
3 Ekonomia
4 Informatyka
5 Wychowanie fizyczne
6 Psychologia
7 Chemia
8 Agrofizyka
9 Botanika
10 Statystyka matematyczna
11 Agrometeorologia
12 Fizjologia roślin z elementami biochemii
13 Genetyka
14 Mikrobiologia
15 Gleboznawstwo
16 Ekologia z ochroną środowiska
17 Hodowla roślin i nasiennictwo
18 Chemia rolna
19 Ogólna uprawa roślin
20 Szczegółowa uprawa roślin
21 Łąkarstwo
22 Fizjologia i żywienie zwierząt
23 Chów zwierząt
24 Technika rolnicza
25 Ekonomika i organizacja rolnictwa
26 Podstawy przetwórstwa owoców i warzyw
27 Ochrona roślin
28 Sadownictwo
29 Warzywnictwo
specjalność: Bezpieczeństwo i jakość żywności (4-7 semestr)
30 Towaroznawstwo surowców rolniczych
31 Mikrobiologia żywności
32 Towaroznawstwo owoców i warzyw
33 Towaroznawstwo surowców zwierzęcych
34 Analiza instrumentalna
35 Prawo gospodarcze
36 Ekonomika przedsiębiorstwa
37 Rachunkowość
38 Prawo żywnościowe
39 Zarządzanie finansami firmy
40 Towaroznawstwo roślin przyprawowych i leczniczych
41 Przechowalnictwo
42 Zarządzanie jakością
43 Projektowanie i wdrażanie systemów jakości
44 Opakowalnictwo
45 Ekotechnologie w rolnictwie
46 Statystyczna kontrola procesów
47 Ergonomia i ochrona pracy
48 Seminarium zawodowe