Szczegółowe informacjeDietetyk zajmuje się planowaniem, nadzorowaniem i stosowaniem zasad żywienia zarówno dla osób indywidualnych, jak i całych zbiorowości jak i badaniem produktów żywnościowych. Dba on o prawidłowe i racjonalne odżywianie, zwłaszcza w czasie choroby i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego. W tym celu musi posiadać szeroką wiedzę o pochodzeniu żywności, o procesach przygotowania potraw, a także o dostosowaniu żywności do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku.
Absolwent kierunku dietetyka powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka, w zależności od etapu jego życia, okresu rozwojowego a także człowieka zdrowego i chorego.
Zdobywa również wiadomości z technologii przygotowania potraw. Wyposażony w wiedzę teoretyczną oraz umiejętności praktyczne jest przygotowany do:
* planowania racjonalnego żywienia dla rożnych grup ludności
* opracowania diet żywieniowych przy uwzględnieniu specyfiki poszczególnych potraw
* oceny stanu odżywiania, sposobów i stylów żywienia
* rozpoznania niedożywienia oraz innych chorób w szczególności przewodu pokarmowego
* stosowania metod niwelowania zaburzeń żywieniowych
* zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym w oparciu o zasoby dietoprofilaktyki i dietoterapii
* rozpoznania aktualnych problemów żywieniowych naszego społeczeństwa
* oceny wpływu choroby na stan odżywiana i wpływu żywienia na przebieg i wyniki leczenia
* dostrzegania i oceny związku oraz wpływu farmakoterapii i żywienia
* oceny żywności ekologicznej, sposobów jej produkcji
* kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
* oceny polskich i europejskich norm żywieniowych
* opracowania zasad żywienia indywidualnego i zbiorowego dostosowanych do wieku, stanu zdrowia,
* oceny wpływu składników odżywczych na funkcjonowanie poszczególnych układów ludzkiego organizmu
* udzielania porad dotyczących otyłości, nadwagi
* realizowania doradztwa w zakresie żywienia i profilaktyki zdrowotnej
* oceny produktów żywieniowych pod kątem prozdrowotnym
* rozpoznania potrzeb i oczekiwań konsumentów w zakresie odżywiania
* oceny funkcjonowania rynku żywieniowego w Polsce i innych krajach
* oceny i zastosowania technologii przetwarzania żywności, organizacji produkcji żywności, technologii gastronomicznych
* oceny interakcji między poszczególnymi składnikami pokarmowymi
* poznania podstaw towaroznawstwa żywności
Zgodnie z posiadaną wiedzą i zdobytymi umiejętnościami podczas studiów Absolwenci są przygotowani do pracy m.in. w:
* publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
* zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie m.in. do szpitali
* organizacjach konsumenckich
* placówkach sportowych
* placówkach edukacyjnych
* poradniach dietetycznych
Studia I stopnia (licencjackie - 6 semestrów)
Specjalności:
* Dietoterapia
* Żywienie zbiorowe
* Profilaktyka żywienia
* Żywienie w sporcie
Każdy student składając formularz zgłoszeniowy wybiera specjalność, która jest realizowana od czwartego semestru.
Praktyki
1. Wstępna praktyka w szpitalu (po pierwszym roku studiów)
2. Praktyka w poradni dietetycznej i dziale żywienia w szpitalu (po drugim roku studiów)
3. Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych
4. Praktyka w szpitalu dziecięcym (oddziale szpitalnym, kuchni ogólnej i niemowlęcej,żłobku, poradni dietetycznej, magazynie żywności)
5. Praktyka w szpitalu dla dorosłych (oddziale szpitalnym, kuchni ogólnej, dziale żywienia)
6. Praktyka w domu opieki społecznej
7. Praktyka z technologii potraw