CeleSposób odżywiania się istotnie wpływa na zdolność do wysiłku. Odpowiednia dieta w znaczeniu zarówno ilości, jak i jakości przed, podczas i po treningu oraz podczas zawodów przyczynia się do osiągnięcia optymalnych wyników sportowych. Międzynarodowa Konferencja Żywienia Sportowców, Lozanna, 1991
Profil słuchacza / wymogiPrzewiduje się przyjęcia kandydatów na podstawie złożenia wymaganych dokumentów według kolejności zgłoszeń i wpłat rekrutacyjnej i wpisowej. Kandydatami na studia licencjackie mogą być absolwenci szkół posiadający świadectwo maturalne. Planuje się przyjąć na studia stacjonarne (dzienne) 50 osób i na studia niestacjonarne (zaoczne) 80 osób.
Wymagane dokumenty:
* formularz zgłoszeniowy - do pobrania ze strony www Uczelni;
* świadectwo maturalne w oryginale lub jego odpis;
* zaświadczenie lekarskie od lekarza ogólnego;
* 4 fotografie legitymacyjne;
* umowa o kształcenie - formularz umowy do pobrania w Dziekanacie Uczelni (umowę można podpisać i złożyć w każdym czasie, ale do dnia zakończenia rekrutacji) bądź ze strony Uczelni
* ksero dowodu osobistego str. 1 i 2 w powiększeniu 50%;
* dowód opłaty rekrutacyjnej - opłatę rekrutacyjną należy wpłacić na rachunek WSNS najpóźniej do dnia złożenia dokumentów, opłatę wpisowego należy wpłacić na rachunek WSNS najpóźniej w ciągu trzech dni od dnia otrzymania decyzji (pocztą) o przyjęciu na studia.
Tutuł uzyskanyLicencjat
Szczegółowe informacjeStudia I Stopnia: Żywienie w Sporcie
Studia trwają nie krócej niż 6 semestrów. Liczba godzin zajęć wynosi3000 dla studiów stacjonarnych (dziennych), a 1800 dla studiówniestacjonarnych (zaocznych).
Student przygotowany jest do:
* ustalenia odpowiedniej diety w różnych dyscyplinach sportowych
* przygotowania strategii żywieniowych przed, w czasie i po zawodach
* doboru odpowiednich odżywek dietetycznych, stosowanych w różnych dyscyplinach sportowych
* oceny stanu odżywiania, sposobów i stylów żywienia
* stosowania metod niwelowania zaburzeń żywieniowych
* dostrzegania i oceny związku oraz wpływu farmakoterapii i żywienia
* kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
* oceny polskich i europejskich norm żywieniowych
* oceny wpływu składników odżywczych na funkcjonowanie poszczególnych układów ludzkiego organizmu
* udzielania porad dotyczących otyłości, nadwagi
* realizowania doradztwa w zakresie żywienia i profilaktyki zdrowotnej
* oceny produktów żywieniowych pod kątem prozdrowotnym
* rozpoznania potrzeb i oczekiwań konsumentów w zakresie odżywiania
* oceny funkcjonowania rynku żywienia w sporcie w Polsce i innych krajach
* oceny i zastosowania technologii wytwarzania produktów żywności produkowanej na potrzeby suplementacji w sporcie
* oceny interakcji między poszczególnymi składnikami pokarmowymi
* oceny możliwych interakcji pomiędzy żywnością, suplementami diety, ziołami a lekami.
* poznania podstaw towaroznawstwa żywności
Program studiów
* Anatomia człowieka
* Fizjologia człowieka
* Biochemia ogólna i żywności
* Chemia żywności
* Mikrobiologia ogólna i żywności
* Parazytologia
* Kwalifikowana pierwsza pomoc
* Żywienie człowieka
* Kliniczny zarys chorób
* Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
* Analiza i ocena jakości żywności
* Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
* Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwa
* Psychologia ogólna
* dietoterapia pediatryczna
* Edukacja żywieniowa
* Organizacja pracy
* Genetyka
* Biologia medyczna
* Wychowanie fizyczne
* Język angielski
* Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
* Technologie informatyczne
* Bezpieczeństwo pracy i ergonomii
* Ekologia
* Ochrona przyrody
* Pedagogika
* Statystyka
* Socjologia
* Diagnostyka laboratoryjna
* Immunologia
* Metodologia badań naukowych
* Promocja zdrowia
* Ekonomia
* Gerontologia
* Pediatria
* Żywienie w szpitalu
* Fizjologia żucia z elementami stomatologii i protetyki
* Etyka
* Alergologia
* Dermatologia
* Patofizjologia kliniczna
* Zarządzanie i marketing
* Ochrona własności intelektualnej
* Żywienie kliniczne
* Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt
* Przechowalnictwo żywności
* Praca dyplomowa
* Praktyki zawodowe
Miejsce zatrudnienia
Dietetyk najczęściej pracuje w placówkach żywienia zbiorowego jakszpitale, sanatoria, w zakładach przemysłu spożywczego igastronomicznego. Jego praca ma charakter zespołowy, gdyż dietę ijadłospis układa sam dietetyk, jednak za jej przygotowanieodpowiedzialne są już podległe mu zespoły ludzi. Ponadto w przypadkuchorych dietetyk układając zalecenia żywnościowe musi współpracować zich lekarzem, często z rodziną, która będzie odpowiedzialna zarealizowanie diety
Inne informacje związane z dietetyka i żywienie - ogólne