CeleTrzyletnie studia pierwszego stopnia (stacjonarne i niestacjonarne) na kierunku Zarządzanie, oferują studentom możliwość zdobycia wszechstronnej wiedzy z zakresu planowania, kierowania i kontrolowania procesów zachodzących w przedsiębiorstwach. Wśród podstawowych przedmiotów na tym kierunku znajdują się m. in. ekonomia, metody organizacji i zarządzania, informatyka, finanse, rachunkowość, wykorzystanie narzędzi marketingowych w zarządzaniu przedsiębiorstwem, negocjacje handlowe, języki obce, elementy prawa, etc. Studenci w trakcie trzyletnich studiów nabywają wiedzę z zakresu nauk ekonomicznych i zarządzania, a także z dyscyplin komplementarnych oraz uzyskują umiejętności analizowania otoczenia przedsiębiorstwa, środowiska rynkowego firmy oraz tworzenia strategii marketingowych.
Profil słuchacza / wymogiStudentem Wyższej Szkoły Handlu i Usług może zostać osoba posiadająca wykształcenie średnie potwierdzone świadectwem maturalnym. O przyjęciu kandydata na I rok studiów decyduje kolejność zgłoszeń. Warunkiem przyjęcia do Uczelni jest złożenie kompletu wymaganych dokumentów w Biurze Rekrutacji WSHiU w okresie trwania rekrutacji. Wymagane dokumenty * kwestionariusz i podanie pobierz kwestionariusz2008.pdf * świadectwo dojrzałości (oryginał lub odpis) * kserokopia świadectwa ukończenia szkoły średniej (tylko kandydaci z nową maturą) * 4 fotografie podpisane imieniem i nazwiskiem kandydata (wymiary zdjęcia na dowód osobisty) * płyta ze zdjęciem * orzeczenie lekarskie * kserokopia dowodu osobistego i książeczki wojskowej Zapisy prowadzone są do wyczerpania limitu miejsc.
Tutuł uzyskanyLicencjat
Szczegółowe informacjeZarządzanie
Decydując się na studia licencjackie w WSHiU masz do wyboru dwa tryby studiowania:
* studia stacjonarne (dzienne)
zajęcia odbywają się od poniedziałku do czwartku
* studia niestacjonarne (zaoczne)
zajęcia odbywają się podczas weekendowych zjazdów (sobota, niedziela) 2-3 razy w miesiącu. Tryb ten został on stworzony głównie z myślą o osobach aktywnych zawodowo, nie mogących uczęszczać na zajęcia w dni powszednie. Decydując się na przeznaczenie dwóch do trzech weekendów w miesiącu na naukę, mogą oni zdobyć wykształcenie wyższe.
Na kierunku Zarządzanie trzy pierwsze semestry obejmują następujące przedmioty kształcenia ogólnego, przedmioty podstawowe i przedmioty kierunkowe:
Przedmioty kształcenia ogólnego:
* język obcy
* socjologia
* historia gospodarcza
* psychologia zarządzania
* wychowanie fizyczne
Przedmioty podstawowe:
* mikroekonomia
* makroekonomia
* matematyka
* statystyka
* podstawy ekonometrii
* informatyka
* podstawy zarządzania
* podstawy marketingu
* finanse
* elementy prawa
* prawo cywilne
* prawo gospodarcze
Przedmioty kierunkowe:
* zachowania organizacyjne
* zarządzanie strategiczne
* badania rynkowe i marketingowe
* zarządzanie i planowanie marketingowe
* rachunkowość finansowa
* rachunkowość zarządcza
* zarządzanie produkcją
* zarządzanie kadrami
* zarządzanie logistyką
* zarządzanie finansami przedsiębiorstw
* marketing w handlu i usługach
* seminarium licencjackie
Podczas trzeciego semestru studiów student wybiera najbardziej interesującą go specjalność. Od tej pory będzie pogłębiał swoją wiedzę w oparciu o przedmioty specjalistyczne dla obranego obszaru zainteresowań.
Specjalności:
* handel i usługi
specjalność przygotowująca do pracy w sferze dystrybucji oraz marketingowego zarządzania przedsiębiorstwem.
* logistyka
przygotowuje do sprawnego zarządzania przepływem surowców, materiałów i produktów w ramach „łańcucha dostaw”, poczynając od źródeł zaopatrzenia a kończąc na obsłudze finalnego klienta.
* zarządzanie przedsiębiorstwami
specjalność skupiająca się naprowadzeniu przedsiębiorstwa w warunkach konkurencji oraz na rozumieniu zasad i mechanizmów sprawnej realizacji procesów biznesowych.
* finanse i rachunkowość przedsiębiorstw
specjalność umożliwia zdobycie wszechstronnej wiedzy i umiejętności z zakresu finansów i rachunkowości przedsiębiorstw i instytucji.
* zarządzanie BHP i usługi w ochronie pracy
daje studentom wiedzę i umiejętności z zakresu zarządzania BHP, identyfikacji i kontroli ryzyka zawodowego na stanowisku pracy, organizacji służb BHP w firmie. Studenci poznają także metodykę organizowania szkoleń BHP w przedsiębiorstwach.