CeleNa specjalności "Zarządzanie Gastronomią i Dietetyka" student zdobędzie wiedzę z zakresu organizowania i zarządzania przedsiębiorstwem gastronomicznym i usługami żywieniowymi. Pozna specyfikę usług żywieniowych w Polsce i na świecie, w tym problematykę finansową, ekonomiczną i prawną. Zetknie się z nowymi technologiami w gastronomii i żywieniu oraz ich zastosowaniami. Zgłębi zasady dietetyki i zdrowego żywienia dla różnych grup ludności. Nadto ważnym elementem kształcenia będzie poznanie kultury kulinarnej oraz kuchni regionalnych i narodowych.
PraktykiStudenci kierunku "Turystyka i Rekreacja" w systemie dziennym i zaocznym zobowiązani są do odbycia w ciągu 3 lat studiów 15 tygodni praktyk na które składa się 10 tygodni praktyk branżowych, 4 tygodnie praktyk indywidualnych, 1 tydzień praktyk wyjazdowych. WSG w ramach działań Studium Przygotowania Zawodowego stara się, obok przekazania obszernej wiedzy teoretycznej, zapewnić studentom gruntowne przygotowanie praktyczne i dostosować ten proces do indywidualnych potrzeb i umiejętności studentów oraz uczynić je jeszcze bardziej atrakcyjnymi. Studenci kierunku "Turystyka i Rekreacja" odbywają praktyki w biurach podróży, hotelach, parkach narodowych, muzeach, wydziałach promocji urzędów administracji państwowej, samorządowej, punktach żywienia zbiorowego, sanatoriach, domach pomocy społecznej, miejscach odnowy biologicznej.
Profil słuchacza / wymogiPrzedmioty kwalifikacyjne na kierunku TURYSTYKA I REKREACJA specjalność: Zarządzanie Gastronomią i Dietetyka - język obcy, - geografia lub biologia, - wiedza o społeczeństwie
Tutuł uzyskanyLicencjat
Szczegółowe informacjeSylwetka absolwenta
Misja:
* Cele kształcenia
Osoby podejmujące studia na specjalności Zarządzanie Gastronomia i Dietetyka powinny charakteryzować się wysoka kulturą osobista i umiejętnością pracy z ludźmi. Studia mają za zadanie przygotowanie specjalistów , zdolnych do organizowania i samodzielnego zarządzania przedsiębiorstwami gastronomicznymi i usługami żywieniowymi.
Kompetencje:
2. Rodzaj i zakres posiadanej wiedzy
Absolwent specjalności powinien posiadać wiedzę z zakresu: hotelarstwa, ekonomii, prawa, kształcenia jakości i usług, projektowania i zarządzania przedsiębiorstwem. Konieczne jest również przyswojenie przez studenta postaw technologii żywności i przechowalnictwa, towaroznawstwa spożywczego, technologii gastronomicznej . Student zdobędzie również wiedzę z zakresu obsługi konsumenta , organizacji i techniki pracy w gastronomii, wyposażenie obiektów gastronomicznych i żywienie człowieka.
3. Formy kształcenia i poziom kompetencji w zakresie języków obcych
Kształcenie w zakresie języków obcych odbywa się na różnych poziomach. Nauka języka obejmuje naukę języka potocznego oraz zawodowego. Formy kształcenia: lektoraty, konwersatoria.
4. Umiejętności zawodowe
Absolwenci specjalności przygotowani są do podejmowania pracy u touroperatorów, w obiektach świadczących usługi hotelarskie oraz innych przedsiębiorstwach branży turystycznej. W placówkach tych mogą realizować różne zadania oraz pełnić funkcje o bardzo zróżnicowanym charakterze.
Przygotowanie praktyczne
* Rodzaje i formy kształcenia praktycznego
* laboratoria
* zajęcia szkoleniowe w biurach podróży, obiektach świadczących usługi hotelarskie
* zajęcia praktyczne
* praktyki studenckie w zakładach gastronomicznych
* Sugerowane szkolenia specjalistyczne i certyfikaty uzupełniające wiedzę oraz umiejętności zdobyte w trakcie studiów.
dietetyka
barmański
somollierski
protokołu dyplomatycznego
obsługa konsumenta
catering
Perspektywy zatrudnienia
7. Uprawnienia do wykonywania zawodu
Absolwent specjalności rozumie i zna potrzeby klientów i umie kierować podażą usług zapewniając satysfakcję klientowi. Absolwent dysponuje wiedzą o najnowocześniejszych zasadach zarządzania personelem pracującym w bezpośrednim kontakcie z klientami. Zna i rozumie problemy etyki zawodowej.
* Możliwości zatrudnienia - przewidywane stanowiska i miejsca pracy
Możliwości zatrudnienia mogą być także : inne przedsiębiorstwa branży świadczące usługi dla turystów, a także administracja samorządowa, statki pasażerskie. Mogą również kierować serwisem podróżniczym w instytucjach które samodzielnie zajmują się realizacja usług w innych sektorach i produkcją.
Uzupełnienie wykształcenia
9. Możliwości wskazania do dalszego kształcenia na kolejnych poziomach
studiów.
* Studia podyplomowe
* Studia doktoranckie
* Możliwości podejmowania studiów za granicą.
Politechnika Lwowska
Wyższa Szkoła Techniki i Gospodarki w Heilbron
Laurea Polytechnic
Specjalizacje
Profile dyplomowania
Żywienie w gospodarstwach agroturystycznych
Projektowanie zakładów i usług gastronomicznych
Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności i żywienia
Organizacja i ocena żywności i żywienia
Kształtowanie jakości żywności i żywienia w procesach przetworzenie i dystrybucji
Kształtowanie marki produktów żywieniowych
Zmiany sposobu odżywiania w wybranych regionach Polski
Program studiów
Przedmioty kształcenia ogólnego
Socjologia
Język angielski
Język obcy II (niemiecki, francuski, rosyjski)
Podstawy informatyki
Podstawy sprawnego studiowania
Przedmioty podstawowe
Historia kultury i sztuki
Ekonomia
Organizacja i zarządzanie
Psychologia
Fizjologia człowieka
Ekologia
Podstawy marketingu
Finanse przedsiębiorstw i podstawy rachunkowości
Podstawy statystyki
Pedagogika czasu wolnego
Wychowanie zdrowotne i promocja zdrowia
Metodologia badań naukowych
Przedmioty kierunkowe
Geografia turystyczna
Prawo w turystyce i rekreacji
Ekonomika turystyki i rekreacji
Marketing usług turystycznych i rekreacyjnych
Zagospodarowanie turystyczne i rekreacyjne
Podstawy turystyki
Teoria i metodyka rekreacji
Metody i techniki obsługi ruchu turystycznego
Rynek pracy
Krajoznawstwo
Podstawy hotelarstwa
Geografia regionalna świata
Strategie rozwoju turystyki
Rekreacja ruchowa i usprawnienie fizyczne
Obozy i turystyka kwalifikowana
Przedmioty specjalizacyjne i specjalnościowe Wykład monograficzny
Konwersatorium
Proseminarium
Seminarium dyplomowe
Towaroznawstwo ogólne
Towaroznawstwo art. spożywczych i przemysłowych
Gospodarka magazynowa i przechowalnictwo
Jakość zdrowotna żywności
Organizacja żywienia
Sensoryczna ocena jakości żywności
Żywienie człowieka z elementami dietetyki
Ekonomika i zarządzanie w gastronomii
Podstawy technologii żywności
Obsługa konsumenta
Wyposażenie gastronomiczne
Projektowanie usług gastronomicznych
Projektowanie obiektów gastronomicznych
Technologia gastronomiczna
Technologia żywności wygodnej
Dietetyka
Niekonwencjonalne technologie w produkcji żywności
Ekologia
Kształtowanie jakości usług
Zabezpieczenie jakości produkcji gastronomicznej
Podstawy hotelarstwa
Strategie rozwoju turystyki
Żywienie i kultura kulinarna
Kuchnie narodowe
Katering imprez turystycznych
Marketing usług gastronomicznych
Zarządzanie przedsiębiorstwem turystycznym
Transport, spedycja, logistyka w usługach