CeleW dniu 24 września 2002 r. Minister Edukacji Narodowej i Sportu nadał uprawnienia Wyższej Szkole Społeczno - Przyrodniczej w Lublinie do prowadzenia studiów zawodowych na kierunku Turystyka i rekreacja.
WSSP jako jedyna w naszym regionie oferuje studia w zakresie Turystyki i rekreacji.
Studia w tym zakresie są studiami licencjackimi i trwają sześć semestrów. Studia licencjackie mają charakter zawodowy, przygotowują do kontynuacji nauki w ramach uzupełniających studiów magisterskich.Kształcenie odbywa się będzie w ramach studiów dziennych i zaocznych. Student Turystyki i rekreacji ma do wyboru pięć specjalności:
* Turystyka i hotelarstwo,
* Hotelarstwo i gastronomia,
* Obsługa turystyki,
* Eko- i agroturystyka,
* Turystyka zdrowotna.
Hotelarstwo i gastronomia
*
celem kształcenia jest przekazywanie studentom wiedzy teoretycznej i praktycznej niezbędnej do realizacji zadań w obszarze hotelarstwa i gastronomii. Po ukończeniu studiów absolwenci powinni posiadać wiedzę z zakresu usług hotelarsko -gastronomicznych, prowadzenia obiektów hotelarskich, restauracji i innych zakładów gastronomicznych, marketingu i zarządzania przedsiębiorstwem hotelarsko-gastronomicznym oraz technologii produkcji potraw, żywienia człowieka i towaroznawstwa żywności.
*
zdobyta wiedza będzie przydatna między innymi do pracy w obiektach hotelarskich i gastronomicznych na różnych stanowiskach w tym krajowych i międzynarodowych sieciach hotelarskich i gastronomicznych, w administracji państwowej na stanowiskach odpowiedzialnych za rozwój turystyki i rekreacji, organizacjach społecznych oraz pozostałych podmiotach związanych z rynkiem hotelarsko - gastronomicznym.
Obsługa turystyki
*
celem kształcenia jest przekazanie nowoczesnej wiedzy z zakresu współczesnych technik obsługi ruchu turystycznego przy wykorzystaniu technologii informatycznych i nabycie przez absolwenta umiejętności praktycznych z zakresu projektowania i tworzenia imprez turystycznych, bezpośredniej pracy z grupami turystycznymi, zarządzania i organizacji oraz pracy w obiektach i przedsiębiorstwach turystycznych na różnych stanowiskach.
*
zdobyta wiedza i umiejętności praktyczne pozwolą na wykonywanie pracy w biurach podróży, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, sportowych i rekreacyjnych, a także w administracji i organizacjach społecznych na stanowiskach kierowniczych i wychowawczych związanych z turystyką i rekreacją.
Eko- i agroturystyka
* celem specjalności jest przekazanie studentom wiedzy teoretycznej i praktycznej niezbędnej do realizacji twórczych zadań w zakresie eko- i agroturystyki. Po ukończeniu studiów absolwenci powinni posiadać wiedzę konieczną do prowadzenia gospodarstw agroturystycznych, podejmowania zadań dotyczących opracowywania i realizacji przedsięwzięć w zakresie eko- i agroturystyki, pozyskiwania środków z funduszy unijnych a także umiejętności obejmujące organizację imprez rekreacyjnych, sportowych i turystycznych. Nabędą także wiedzę dotyczącą ochrony przyrody pod kątem eliminacji negatywnych skutków użytkowania turystycznego i rekreacyjnego terenów oraz sporządzania diagnoz i prognoz dotyczących rozwoju ruchu turystycznego i działalności rekreacyjnej szczególnie na obszarach chronionych.
* zdobyta wiedza będzie przydatna między innymi do pracy w charakterze właściciela gospodarstwa agroturystycznego, pracownika w administracji państwowej na stanowiskach odpowiedzialnych za rozwój agroturystyki i rekreacji, organizacjach społecznych oraz w pozostałych podmiotach rynku turystycznego.
Turystyka zdrowotna
* celem kształcenia jest przekazanie wiedzy ekonomicznej, organizacyjnej i prawnej umożliwiającej promowanie zdrowego stylu życia wśród społeczeństwa. Studenci tej specjalności zdobywają również dogłębną wiedzę w zakresie całokształtu zagadnień związanych z organizowanie, zarządzaniem i funkcjonowanie ośrodków odnowy biologicznej, standardów jakości i bezpieczeństwa obsługi klienta w tego rodzaju obiektach.
* ukończenie specjalności pozwoli na zatrudnienie w ośrodkach wypoczynkowych i sanatoryjnych, ośrodkach sportowo-rekreacyjnych, domach kultury, organizacjach turystyczno-rekreacyjnych, biurach podróży a także jako instruktorzy w klubach fitness, gabinetach odnowy biologicznej i rekreacyjnej.
Absolwenci Turystyki i rekreacji otrzymują wykształcenie przygotowujące ich do pracy w przedsiębiorstwach zajmujących się organizacją i obsługą ruchu turystycznego, a także w jednostkach administracji państwowej i samorządowej na stanowiskach związanych z planowaniem, rozwojem i nadzorem turystyki, rekreacji i wypoczynku. Będą również przygotowani do prowadzenia działalności gospodarczej na własny rachunek.
Tutuł uzyskanyLicencjat
Szczegółowe informacje PROGRAM STUDIÓW
kierunek: Turystyka i rekreacja
specjalność: Turystyka i hotelarstwo
1 Psychologia
2 Socjologia turystyki
3 Historia kultury i sztuki
4 Podstawy filozofii
5 Rekreacja ruchowa i usprawnienie fizyczne
6 Język angielski
7 Język obcy (do wyboru: niemiecki, francuski, hiszpański, rosyjski)
8 Ekonomia
9 Organizacja i zarządzanie
10 Działalność przedsiębiorstwa turystyczno - hotelarskiego
11 Marketing usług turystycznych i rekreacyjnych
12 Podstawy statystyki
13 Podstawy informatyki
14 Ekologia
15 Fizjologia człowieka
16 Podstawy rachunkowości
17 Zarządzanie finansami
18 Ekonomika turystyki i rekreacji
19 Prawo w turystyce i rekreacji
20 Geografia regionalna
21 Geografia turystyczna
22 Teoria i metodyka rekreacji
23 Obozy i turystyka kwalifikowana
24 Krajoznawstwo
25 Zagospodarowanie turystyczne i rekreacyjne
26 Walory, produkt i zagospodarowanie turystyczne regionu lubelskiego
27 Biometeorologia i klimatologia regionalna
28 Metody i techniki obsługi ruchu turystycznego
29 Podstawy turystyki
30 Podstawy hotelarstwa i gastronomii
31 Organizacja pracy biurowej
32 Zajęcia fakultatywne
33 Wprowadzenie do praktyk
Specjalizacja: Obsługa ruchu turystycznego
34 Organizacja biur podróży
35 Tworzenie produktu turystycznego
36 Obsługa klienta
37 Marketing turystyki
38 Systemy informatyczne w turystyce
39 Współczesny rynek turystyczny
40 Meteorologia i klimatologia w turystyce i rekreacji
41 Prognozowanie w turystyce
42 Współpraca międzynarodowa w dziedzinie turystyki
43 Seminarium dyplomowe
44 Pracownia specjalizacyjna
specjalizacja:
Hotelarstwo i gastronomia
34 Ekonomika i organizacja w hotelarstwie i gastronomii
35 Organizacja i technika pracy w hotelarstwie i gastronomii
36 Obsługa gości w hotelarstwie i gastronomii
37 Marketing w hotelarstwie
38 Systemy informatyczne w hotelarstwie
39 Rynek i produkt hotelarski, ocena zyskowności
40 Technologia gastronomiczna i zasady żywienia
41 Towaroznawstwo i przechowywanie żywności
42 Seminarium dyplomowe
43 Pracownia specjalizacyjna