Systemy Informatyczne w Zarządzaniu
Sylwetka absolwenta
Absolwent kierunku "zarządzanie i inżynieria produkcji" zdobędzie wiedzę i umiejętności menedżerskie niezbędne do zarządzania w małych i średnich firmach produkcyjnych oraz dużych zakładach przemysłowych. Przygotowany zostanie zarówno do pracy na stanowiskach operacyjnych, jak również na niższych i średnich szczeblach kierowniczych oraz do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Dzięki wiedzy humanistycznej i społecznej, a także znajomości technik negocjacyjnych, będzie przygotowany do prowadzenia negocjacji gospodarczych, indywidualnych i zbiorowych, prowadzenia działań w zakresie tworzenia systemów motywacyjnych, zarządzania zasobami ludzkimi itp. Wysoko wykwalifikowana kadra prowadząca kształcenie na istniejących już obecnie kierunkach, specjalnościach i specjalizacjach zawodowych w Uczelni zapewnia uzyskanie przez studenta:
- odpowiedniej kultury intelektualnej, przejawiającej się w umiejętności abstrakcyjnego i logicznego myślenia, poprawnego formułowania własnych myśli, rzetelności w uzasadnianiu stawianych tez,
- wysokich kompetencji językowych, umożliwiających swobodne komunikowanie się w języku obcym oraz korzystanie z obcojęzycznej literatury fachowej,
- umiejętności posługiwania się nowoczesnymi technologiami informatycznymi w celach komunikacyjnych i badawczych.
Przedmioty kształcenia ogólnego
Język angielski
Język obcy do wyboru
Psychologia
Komunikacja społeczna
Etyka
Propedeutyka wiedzy o UE
Przedmioty podstawowe
Matematyka ze statystyką
Fizyka
Chemia
Informatyka
Grafika inżynierska
Podstawy metrologii
Mikroekonomia
Makroekonomia
Prawo
Podstawy zarządzania
Przedmioty kierunkowe i specjalnościowe Finanse i rachunkowość
Rachunek kosztów dla inżynierów
Badania operacyjne
Zarządzanie produkcją i usługami
Zarządzanie personelem
Zarządzanie strategiczne
Zarządzanie jakością (TQM)
Marketing
Wprowadzenie do techniki
Ekologia zasobów naturalnych i ochrona środ.
Materiałoznawstwo
Podstawy projektowania inżynierskiego
Podstawy automatyzacji
Procesy i techniki produkcyjne
Logistyka w przedsiębiorstwie
Zarządzanie projektami
Projektowanie procesów technologicznych
Metodologia badania procesów technologicznych
Systemy informatyczne w zarządzaniu
Technologiczne przygotowanie produkcji
Monitorowanie procesów produkcyjnych
Ergonomia
Technologia żywności
Towaroznawstwo spożywcze
Inżynieria produkcji przemysłu spożywczego
Proseminarium
Seminarium i pracownia dyplomowa