Począwszy od czwartego semestru studenci rozpoczynają pisanie prac licencjackich w grupach seminaryjnych wybieranych w oparciu o własne zainteresowania. Prowadzący seminaria opiekują się pracami dotyczącymi marketingu w hotelarstwie, systemów hotelowych, zarządzania obiektami noclegowymi czy monografii obiektów noclegowych.
Po ukończeniu studiów absolwent powinien nie tylko dysponować szeroką wiedzą dotyczącą branży turystycznej i hotelarskiej, ale przede wszystkim posiadać umiejętności w zakresie organizacji i zarządzania obiektami bazy noclegowej. Absolwenci specjalizacji posiadają kwalifikacje do pracy na różnych szczeblach w przedsiębiorstwach świadczących usługi noclegowe, począwszy od recepcji, na stanowiskach kierowniczych skończywszy.
I semestr
Przedmioty Kształcenia Ogólnego
Ekonomia
Psychologia
Historia architektury i sztuki
Przedmioty Geograficzne
Geografia fizyczna
Geografia społeczno-ekonomiczna
Przedmioty zawodowe : Hotelarstwo
Podstawy Hotelarstwa
Języki obce
Język angielski
Język do wyboru:
j. francuski
j. hiszpański
j. niemiecki
j. rosyjski
j. włoski
II semestr
Przedmioty Kształcenia Ogólnego
Historia architektury i sztuki
Przedmioty Zawodowe: Hotelarstwo
Organizacja i Funkcjonowanie obiektów hotelarskich
Języki obce
Język angielski
Język do wybrou:
j. francuski
j. hiszpański
j. niemiecki
j. rosyjski
j. włoski
Ćwiczenia terenowe i praktyki
Region łódzki
Polska północna
III semestr
Przedmioty kształcenia ogólnego
Technologia informacyjna
Organizacja i zarządzanie
Przedmioty Geograficzne
Geografia fizyczna Polski
Geografia społeczno-ekonomiczna Polski
Przedmioty Zawodowe: Turystyka
Organizacja i Techninkausług hotelarskich
Przemdiot do wyboru:
1. Wyposażenie tehcniczne obiektów hotelarskich
2. Usługi hotelowe w uzdrowiskach
Języki obce
Język angielski
Język do wybrou:
j. francuski
j. hiszpański
j. niemiecki
j. rosyjski
j. włoski
Ćwiczenia terenowe i praktyki
Polska południowa
Biuro turystyczne
Hotel
Obiekt gastronomiczny
Obiekt rekreacyjny
Semestr IV
Przedmioty kształcenia ogólnego
Ekologia i ochrona środowiska
Przedmioty zawodowe: Hotelarstwo
Seminarium dyplomowe
Zarządzanie hotelem
Przedmioty do wyboru (2):
1. Systemy informatyczne w hotelarstwie
2. Agroturystyka
3. Usługi hotelowe w uzdrowiskach
4. Hotele kasyna
5. Hotele typu spa
6. Hotele butikowe
Jeyzki obce
Język angielski
Język do wyboru:
j. francuski
j. hiszpański
j. niemiecki
j. risyjski
j. włoski
Ćwiczenia Terenowe i praktyki:
Polska południowa
Biuro turystyczne
Hotel
Obiekt gastronomiczny
Obiekt rekreacyjny
V semestr
Przedmioty geograficzne
Geografia fizyczna świata
Geografia społeczno-ekonomiczna świata
Przedmioty Zawodowe: Hotelarstwo
Seminarium dyplomowe
Przemdiot do wyboru:
1. Organizacja kongresów i konferencji
2. Systemy hotelowe w Polsce i na świecie
3. Geografia hotelarstwa
Przedmiot do wyboru:
1. Savoir-vivre
2. Troska o klienta
3. Kontakty międzykulturowe
Języki obce
Język angielski
Język do wyboru:
j. francuski
j. hiszpański
j. niemiecki
j. rosyjski
j. włoski
VI semestr
Przedmioty kształcenia ogólnego
Przedmiot do wyboru
Etyka
Filozofia
Wybrane zagadnienia rynku pracy
Przedmioty zawodowe: Hotelarstwo
Seminarium dyplomwoe
Informacja i promocja w hotelarstwie
Przedmiot do wyboru:
1. ACCOR
2. Louvre Hotels
3. Intercontinental
Praktyki fakultatywne
Regiony turystyczne Europy