Profil słuchacza / wymogiWarunkiem przyjęcia na zdrowie publiczne jest konkurs świadectw (ocena z biologii)
Tutuł uzyskanyLicencjat
Szczegółowe informacje
KIERUNEK: ZDROWIE PUBLICZNE - studia licencjackie (I stopnia)
specjalność: Odnowa biologiczna z dietetyką
Absolwent studiów pierwszego stopnia posiada wiedzę interdyscyplinarną z zakresu nauk społecznych oraz nauk medycznych, która pozwala mu rozumieć podstawowe problemy zdrowia publicznego, systemy opieki zdrowotnej oraz polityki zdrowotnej. J est przygotowany do promowania, organizowania i realizacji różnorodnych zadań związanych z promocją i ochroną zdrowia w ujęciu lokalnym, regionalnym i krajowym. Zdobyte kwalifikacje pozwalają na zatrudnienie absolwentów w organizacjach społecznych, samorządowych i państwowych zajmujących się ochroną i promocją zdrowia w szerokim zakresie.
W ostatnich latach obserwuje się w województwie Warmińsko-Mazurskim rozwój infrastruktury turystyczno-hotelarskiej, która równocześnie promuje aktywny wypoczynek i zdrowy styl życia. Przykładem tego typu działalności są powstające nowe gabinety odnowy biologicznej i ośrodki SPA. Wychodząc na przeciw zapotrzebowaniu na wykwalifikowaną kadrę tych ośrodków, w ramach specjalizacji absolwenci zapoznają się z teoretycznymi i praktycznymi aspektami ważnymi w odnowie biologicznej, kosmetologii i dietetyce. Ta dodatkowa wiedza i kwalifikacje pozwalają absolwentom znaleźć zatrudnienie nie tylko w placówkach opieki zdrowotnej, ale również w ośrodkach promujących zdrowy styl życia. Kwalifikacje specjalizacyjne absolwenta idealnie komponują się z rozbudowującą się strukturą zdrowotną, turystyczną i wypoczynkową nie tylko naszego regionu, ale jest też płaszczyzną współpracy przygranicznej. Absolwent kończąc studia pierwszego stopnia jest również gotowy do podjęcia kształcenia na studiach drugiego stopnia.
Przedmioty kształcenia: ogólne m.in. etyka, filozofia, psychologia, informatyka; podstawowe m.in. chemia ogólna, biochemia, fizjologia, mikrobiologia, żywienie człowieka; zawodowe m.in. techniki zabiegów na ciało, chemia żywności, higiena i toksykologia żywności, żywienie zbiorowe, dietetyka w profilaktyce chorób społecznych.