CeleCelem studiów jest przygotowanie wysokiej klasy specjalistów posiadających zaawansowaną wiedzę i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, technologii przygotowywania potraw oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych.
PraktykiProgram studiów przewiduje 20 tygodni praktyk w szpitalach, szkołach, przedszkolach, poradniach, domach opieki społecznej i innych instytucjach zbiorowego żywienia również za granicą.
Profil słuchacza / wymogiWarunki przyjęcia: Na zasadach obowiązujących obywateli polskich przyjmuje się również cudzoziemców, którym udzielono zezwolenia na pobyt. Warunkiem przyjęcia na pierwszy rok studiów jest złożenie następujących dokumentów: 1. podania (na druku szkoły) 2. formularza (na druku szkoły) 3. świadectwa maturalnego 4. zaświadczenia od lekarza rodzinnego stwierdzające zdolność kandydata do podjęcia studiów, 5. podania, życiorysu, kserokopii dowodu osobistego (poświadczonej - za zgodność z oryginałem), 6. 3 zdjęć (podpisanych na odwrocie ołówkiem) takich jak na dowód osobisty + 1 zdjęcie w formacie elektronicznym o wymiarach 2 cm x 2,5 cm, 300 dpi
Tutuł uzyskanyLicancjat
Szczegółowe informacjeDIETETYKA
Kierunek: dietetyka 3-letnie studia I stopnia (licencjackie)
Dietetyka jako nauka będzie odgrywała coraz większą rolę w dobie chorób cywilizacyjnych takich jak: choroby sercowo-naczyniowe, otyłość, nowotwory, cukrzyca insulino-niezależna, nienowotworowe choroby jelita grubego, kamica żółciowa, próchnica zębów, osteoporoza.
Zgodnie z posiadaną wiedzą i umiejętnościami uzyskanymi podczas studiów absolwenci są przygotowani do pracy w:
– domach opieki społecznej i zakładach żywienia zbiorowego,
– instytucjach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka.
– organizacjach konsumenckich,
– placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji)
– publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia,
– zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych – placówkach zbiorowego żywienia (catering),
– szkolnictwie – po ukończeniu specjalności nauczycielskiej
W programie studiów: biologia, biochemia, fizjologia i patofizjologia, medycyna kliniczna, farmakologia i farmakoterapia, higiena, profilaktyka zdrowia, technologia żywności i techniki przyrządzania pożywienia oraz praktyki w szpitalach i różnych instytucjach związanych z żywieniem.
I rok studiów
* Kosmetologia pielęgnacyjna
* Anatomia
* Fizjologia
* Promocja zdrowia
* Histologia
* Biologia i genetyka
* Biofizyka
* Biochemia
* Fizjoterapia i masaż
* Język obcy
* Doraźna pomoc przedmedyczna
* Mikrobiologia
* Podstawy informacji naukowej z ochroną własności intelektualnej
* Chemia ogólna
* Technologie informacyjne
* Wychowanie fizyczne
II rok studiów
* Kosmetologia
* Kosmetologia pielęgnacyjna, zachowawcza i upiększająca
* Dermatologia
* Patofizjologia
* Fizykoterapia
* Edukacyjne aspekty komunikacji społecznej
* Elementy psychologii
* Pedagogika
* Język obcy
* Chemia kosmetyczna
* Wychowanie fizyczne
III rok studiów
* Medycyna estetyczna
* Podstawy żywienia z elementami dietetyki
* Podstawy chirurgii plastycznej
* Podstawy farmakologii i toksykologii
* Farmakognozja
* Pracownia kosmetyki z elementami metodyki kształcenia zawodowego
* Dermatologia
* Podstawy immunologii z elementami alergologii
* Podstawy zarządzania i kontroli jakości
* Podstawy ekonomii i prawa
* Sensoryka i środki zapachowe
* Estetyka
* Marketing i reklama
* Etyka zawodu
* Metodologiczne podstawy badań własnych
* Seminarium dyplomowe