Studia I Stopnia - Dietetyka

Więcej informacji

Studia I Stopnia - Dietetyka

  • Cele Dietetyka jest nowym, bardzo atrakcyjnym kierunkiem kształcenia, który pozwala absolwentom zdobyć wysokie kwalifikacje (teoretyczne i praktyczne) w zakresie racjonalnego żywienia człowieka zdrowego, obciążonego wysiłkiem fizycznym i chorego. Studia trwają trzy i pół roku i kończą się egzaminem praktycznym oraz obrona pracy licencjackiej. Absolwenci kierunku uzyskają tytuł licencjata oraz możliwość kontynuowania nauki na studiach Uzupełniających Magisterskich. Przedmioty kierunkowe sprowadzają się do kształcenia z zakresu żywienia człowieka dodatkowo uwzględniając dietetykę pediatryczną, wieku dojrzałego. W ramach przedmiotów kierunkowych proponuje się przedstawić zasady żywienia w sporcie, turystyce i gastronomii. Dietetyka jest jedną z najprężniej rozwijających się dziedzin nauki. Poprawia się świadomość społeczeństwa dotycząca wpływu prawidłowego odżywiania na zdrowie i urodę. Istnieje potrzeba konsultacji u dietetyka nie tylko w profilaktyce chorób dietozależnych, lecz także dla zachowania zdrowia, urody i dobrej kondycji fizycznej i psychicznej przez całe życie.
  • Profil słuchacza / wymogi WARUNKI PRZYJĘCIA: 1. Złożenie w dziekanacie następujących dokumentów: * świadectwo dojrzałości w oryginale * podanie (druk dostępny w dziekanacie) * kserokopia dowodu osobistego * kserokopia książeczki wojskowej * zaświadczenie lekarskie * 4 fotografie (legitymacyjne) * aktualna książeczka zdrowia sanitarno-epidemiologiczna(książeczka sanepidu) * kseropia świadectwa ukończenia szkoły średniej (dotyczy tylko osób zdających nową maturę) 2. Odbycie z wynikiem pozytywnym rozmowy kwalifikacyjnej. 3. Dokonanie stosownych opłat.
  • Tutuł uzyskany Licencjat
  • Szczegółowe informacje Studia I Stopnia (licencjackie) stacjonarne, niestacjonarne: Dietetyka

    Koncepcja Kształcenia:

    Celem kształcenia na kierunku dietetyka jest przygotowanie absolwentów do pracy w charakterze dietetyków - specjalistów w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowania potraw.

    Przyszły absolwent kierunku dietetyki, łącząc teorię z praktyką zawodową będzie posiadać wiedzę w dziedzinie:
    planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia , rozpoznania niedożywienia i zapobiegania chorobom, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków przechowywania produktów żywnościowych zgodnie z zasadami systemu – (HACCP), oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób, organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów, prowadzenia edukacji żywieniowej, wpływu żywienia na stan zdrowia społeczeństwa,uwarunkowań i zagrożeń epidemiologicznych i skażenia środowiska.

    Wprowadzenie takich przedmiotów jak: organizacja i zarządzanie, prawo i ekonomika, psychologia, ochrona własności intelektualnej ułatwia otworzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług dietetycznych (gabinety, zakłady gastronomiczne).

    Wybrane przedmioty z programu studiów:
    • Alergeny żywności
    • Analiza i ocena jakości żywności
    • Anatomia
    • Genetyka
    • Nauka o żywności prozdrowotnej
    • Odnowa biologiczna
    • Organizacja i zarządzanie
    • Podstawy dietetyki ogólnej
    • Psychologia
    • Technologia żywności i potraw
    • Zasady i organizacja zbiorowego żywienia
    • Żywienie człowieka
    • Żywienie człowieka a przewlekłe choroby niezakaźne
    • Żywienie w turystyce
    • Żywienie w sporcie
    • Język angielski
    • II język obcy

    Studia na kierunku Dietetyka w Małopolskiej Wyższej Szkole Zawodowej w Krakowie przygotowują przyszłego absolwenta do pracy w:

    • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej,
    • zakładach żywienia zbiorowego – jadłodajniach, restauracjach, stołówkach pracowniczych, przedszkolach, stołówkach szkolnych i przyinternatowych itp,
    • własnych gabinetach dietetycznych oraz poradniach specjalistycznych zdrowej żywności, własnych zakładach gastronomicznych o specjalistycznym profilu np. potraw ekologicznych, regionalnych,
    • stacjach sanitarno-epidemiologicznych, zakładach dostarczających pożywienia do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
    • organizacjach konsumenckich,
    • placówkach sportowych, turystycznych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji), w szkolnictwie po ukończeniu specjalności nauczycielskiej.

    Absolwenci kierunku mogą również kontynuować naukę na Studiach Uzupełniających magisterskich.

Więcej informacji

Inne informacje związane z żywienie

  • Studia Podyplomowe Bezpieczeństwo i Higiena Pracy

  • Centrum: AGH - Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica
  • Więcej informacji
  • Studia Podyplomowe - Profilaktyka HIV/AIDS

  • Centrum: Wyższa Szkoła Filozoficzno-Pedagogiczna Ignatianum
  • Więcej informacji
  • Studia I Stopnia - Fizjoterapia

  • Centrum: KWSPZ-Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Więcej informacji
  • Studia Podyplomowe - Kosmetologia

  • Centrum: KWSPZ-Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Więcej informacji
  • Studia Podyplomowe - Fizjoterapia w Neurologii i Neurochirurgii

  • Centrum: KWSPZ-Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Więcej informacji
  • Asystent Osoby Niepełnosprawnej - Szkolenie

  • Centrum: Fundacja Instytut Rozwoju Regionalnego i Przedsiębiorczości
  • Więcej informacji
  • Studia I Stopnia-Odnowa psychosomatyczna

  • Centrum: Małopolska Wyższa Szkoła Ekonomiczna w Tarnowie
  • Więcej informacji