CeleDietoterapia to leczenie żywieniem, najprostsza i najtańsza forma leczenia wspomagająca a w wielu przypadkach niezbędna w procesie leczenia. Absolwent posiada rozległą wiedzę z zakresu żywienia w określonych jednostkach chorobowych. Dzięki znajomości roli składników pokarmowych w organizmie człowieka i ich wpływu na procesy fizjologiczne i patologiczne oraz powstawanie i rozwój chorób dietozależnych potrafi opracować właściwą dietę i plan odżywiania się. Potrafi stosować się do znanej zasady Hipokratesa .niech pożywienie będzie naszym lekarstwem a lekarstwo pożywieniem.. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach kierowniczych w działach żywienia w szpitalach, sanatoriach i innych placówkach ochrony zdrowia lub prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług konsultacyjnych związanych z planowaniem właściwej diety.
Profil słuchacza / wymogiKandydat ubiegający się o przyjęcie na studia składa w Biurze Rekrutacji komplet następujących dokumentów: 1. wydrukowany z uczelnianego systemu elektronicznego i podpisany formularz zgłoszeniowy, 2. oryginał lub odpis świadectwa dojrzałości + kserokopia, (tegoroczni maturzyści składają oświadczenie PDF) 3. poświadczona kserokopia dowodu osobistego + oryginał do wglądu, 4. 4 aktualne matowe fotografie zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych, 5. zaświadczenie lekarskiePDF zgodne z obowiązującym stanem prawnym w zakresie dokumentowania badań lekarskich kandydatów do szkół wyższych, potwierdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia studiów na wybranym kierunku, 6. mężczyźni - kserokopia książeczki wojskowej + oryginał do wglądu, 7. kserokopia dowodu wpłaty wpisowego + oryginał do wglądu.
Tutuł uzyskanyLicencjat
Szczegółowe informacjeDietetyka i Terapia Dietą
Czas trwania - 7 semestrów (3,5 lata)
Dietetyka to obszerna wiedza o żywieniu człowieka zdrowego i chorego, wpływie odżywiania na zdrowie i choroby oraz różnych chorób na odżywianie. To umiejętność właściwego doboru składników pokarmowych niezbędnych dla naszego organizmu, to profilaktyka i postępowanie zgodne ze zdrowym stylem życia. Nabyta w czasie studiów wiedza i umiejętności pozwolą Wam na właściwe opracowywanie i przygotowywanie potraw wchodzących w skład określonych diet, planowanie racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, ocenę stanu odżywienia i przyzwyczajeń żywieniowych.
Absolwent posiada wiedzę i umiejętności niezbędne do kontrolowania jakości produktów oraz warunków ich przechowywania i produkcji zgodnie z zasadami zapewniania jakości systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych punktów kontroli (HACCP). Posiada rozległą wiedzę z zakresu technologii przygotowywania potraw i zasad żywienia w różnych chorobach, zna rolę poszczególnych składników pokarmowych, które pozwalają na opracowywanie właściwej diety i planów żywienia zależnie od stanu zdrowia. Potrafi ocenić stan odżywiania i przyzwyczajenia żywieniowe oraz rozpoznać niedożywienie.
Możliwości zatrudnienia: Absolwent przygotowany jest do podjęcia pracy w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, poradniach żywieniowych, zakładach żywienia zbiorowego, firmach kateringowych, placówkach sportowych, szkolnictwie, hotelach, restauracjach i przedsiębiorstwach turystycznych a także organizacjach konsumenckich czy inspekcjach zajmujących się kontrolą żywności i żywienia. Absolwenci są również przygotowani do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w szeroko rozumianym sektorze usług, w tym usług doradczych.
Wybrane przedmioty programu studiów
Program studiów na kierunku Dietetyka obejmuje kształcenie z przedmiotów ogólnych (m.in. język angielski, technologia informacyjna) oraz chemii ogólnej i organicznej, chemii żywności, biochemii ogólnej i żywności, anatomii i fizjologii człowieka, podstaw genetyki, towaroznawstwa surowców spożywczych i żywności, analizy i oceny jakości żywienia, żywienia człowieka, dietetyki, klinicznego zarysu chorób, farmakologii i farmakoterapii, toksykologii żywności, psychologii ogólnej i psychologii żywienia, poradnictwa dietetycznego, zachowania konsumentów, usług restauracyjnych i kateringowych.