Biotechnologia
Z przedmiotów kierunkowych absolwent uzyska wiedzę teoretyczną i praktyczną w zakresie: biologii molekularnej, enzymologii, inżynierii genetycznej, immunologii, kultur komórkowych i tkankowych, biotechnologii mikroorganizmów, roślin, farmaceutyczno – medycznej i kosmetologicznej, inżynierii bioprocesowej, aparatury i projektów biotechnologicznych oraz techniki biologii molekularnej stosowanych w biotechnologii. Ponadto w ramach specjalności biotechnologia kosmetologiczna studenci otrzymają podstawową wiedze w problematyce dotyczącej kosmetologii z takich przedmiotów jak: składniki i surowce kosmetyczne, sensoryka i substancje zapachowe, chemia kosmetyków, ich aktywność farmakologiczna i toksyczna, receptura i technologia kosmetyków, analiza chemiczna i ocena jakości kosmetyków. Absolwent posiadać będzie także wiedzę z zakresu higieny i organizacji pracy oraz z zakresu biotechnologii spożywczej.
Po ukończeniu studiów na kierunku biotechnologia w specjalności biotechnologia kosmetologiczna absolwent będzie przygotowany organizacyjnie, praktycznie i teoretycznie do pracy w biotechnologii zajmującej się produkcją kosmetyków, przy wykorzystaniu metod i technik z dziedziny: biochemii, biologii molekularnej, mikrobiologii, materiałoznawstwa biotechnologicznego, inżynierii genetycznej współczesnych metod z biologii eksperymentalnej, zwłaszcza kultur komórkowych i tkankowych. Ponadto absolwenci mając dobre przygotowanie chemiczne i kosmetologiczne będą przygotowani do pracy w laboratoriach: analitycznych, badawczych, diagnostycznych i kontrolnych zajmujących się analizą chemiczną materiału biologicznego, zwłaszcza składników i surowców kosmetycznych, a szczególnie produktów kosmetycznych i ocena jakości.
Absolwenci będą przygotowani do samodzielnego rozwijania umiejętności zawodowych pod względem praktyczno – teoretycznym, zwłaszcza w zakresie biotechnologii kosmetologicznej i technik laboratoryjnych przy wykorzystaniu najnowszej wiedzy informatycznej i dobrej znajomości języka angielskiego szczególnie w specjalistycznym słownictwie zawodowym. Również absolwenci będą przygotowani do obsługi nie tylko aparatury typowo biotechnologicznej związanej bezpośrednio z kierunkiem i specjalnością studiów, ale również aparatury naukowo – badawczej i analitycznej jak: chromatografy cieczowe i gazowe, absorpcji atomowej itp.
Absolwenci kierunku biotechnologia będą przygotowani tak, aby mogli kontynuować studia II stopnia (magisterskie).