Samokontrola Systemów Żywności. Plany wymogów wstepnych. HACCP i Ustawodastwo
CelePrzepisy europejskie obligują przedsiębiorstwa z branży spożywczej do przeprowadzania kontroli warunków higienicznych, aby uniknąć zagrożeń bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Celem kursu jest dostarczenie jego uczestnikom instrumentów niezbędnych do wdrażania i zarządzania systemami kontroli branży spożywczej w organizacjach, aby uniknąć zagrożeń bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, jakie mógłby odczuwać finalny konsument.
Profil słuchacza / wymogiOferta skierowana jest do osób zajmujących stanowiska związane z branżą żywności i osób zainteresowanych nabyciem wiedzy i instrumentów niezbędnych do samozarządzania bezpieczeństwem żywności wewnątrz organizacji.
Szczegółowe informacje Od lipca wszystkie szkolenie Akademii SN są dofinansowane ze środków EFS w
50% (dla firm i klientów indywidualnych). Wszystkie Certyfikacje
Eksperckie są dofinansowane w 70%.
Tematyka zajęć:
Wstęp
Pojęcia i definicje
Powody stosowania HACCP
Kwestie prawne
Zakres systemu higieny żywnościowej
Plan wymogów wstępnych i identyfikowalność
Jakość Wody
Oczyszczanie i dezynfekcja
Szkolenie i kontrola personelu
Utrzymywanie Prewencyjne
Kontrola Szkodników
Gospodarka Odpadami
Identyfikowalność i wymogi wstępne
Analiza Zagrożeń i punktów krytycznych kontroli
Etapy poprzedzające HACCP
Rozwój HACCP