Szczegółowe informacjeAbsolwent studiów na kierunku rolnictwo zdobywa wiedzę w zakresie technologii produkcji rolniczej, zwłaszcza roślinnej, zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Program studiów zapewnia zdobycie podstawowej wiedzy biologiczno-chemicznej i ekologicznej, znajomości ekonomiki, organizacji i zarządzania produkcją oraz funkcjonowania infrastruktury rolniczej. Studenci tego kierunku będą nabywali umiejętności wykonywania i opracowywania wyników eksperymentów badawczych, metodycznego prowadzenia badań rolniczych oraz przetwarzania danych przy użyciu nowoczesnych technik informatycznych.
Na kierunku rolnictwo funkcjonują specjalizacje magisterskie: agronomia, ekologiczne podstawy i skutki nawożenia, gleboznawstwo, hodowla roślin i nasiennictwo, rolnictwo górskie i agroturystyka, ochrona roślin, doradztwo rolnicze. Ta duża liczba specjalizacji pozwala na kształcenie zgodnie z indywidualnymi zainteresowaniami i predyspozycjami oraz zwiększa szansę na znalezienie pracy. Wielu studentów kierunku rolnictwo odbywa praktyki w Niemczech, Austrii, Finlandii, Wielkiej Brytanii, Francji, Norwegii i Szwajcarii.
Studia stacjonarne:
pierwszego stopnia 3,5-letnie inżynierskie
drugiego stopnia 1,5-roczne magisterskie
Specjalności na studiach stacjonarnych pierwszego stopnia