Podyplomowe Kształcenie kierunkowe z zakresu turystyki, hotelarstwa i gastronomii
Profil słuchacza / wymogiSą to studia przeznaczone dla nauczycieli. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 7 września 2004 r., w sprawie standardów kształcenia nauczycieli, ukończenie studiów podyplomowych kształcenia kierunkowego daje uprawnienia merytoryczne do prowadzenia zajęć z hotelarstwa, turystyki i gastronomii (pod warunkiem posiadania kwalifikacji pedagogicznych).
Szczegółowe informacjePRZEDMIOTY
- Geografia turystyczna - Historia turystyki i hotelarstwa
- Kuchnie narodowe
- Kuchnie regionalne
- Kulturowo-religijne zróżnicowanie rynku turystycznego
- Marketing w hotelarstwie
- Marketing w turystyce
- Międzynarodowe systemy hotelarskie
- Obsługa gości z elementami protokołu dyplomatycznego
- Obsługa ruchu turystycznego
- Organizacja i technika pracy biurowej
- Organizacja i technika pracy w hotelarstwie
- Organizacja turystyki
- Podstawy ekonomiczno-prawne hotelarstwa
- Podstawy ekonomiczno-prawne turystyki
- Podstawy turystyki
- Przedsiębiorstwo turystyczne i markowy produkt turystyczny
- Rachunkowość i finanse
- Regionalna polityka turystyczna
- Usługi hotelarskie
- Usługi turystyczne
- Zagospodarowanie turystyczne
- Zarządzanie jakością usług
- Zasady żywienia i technologia gastronomiczna
- Żywienie w turystyce
- Zajęcia hospitacyjne
- Seminarium dyplomowe