Szczegółowe informacjeCelem tego szkolenia jest zapoznanie uczestników z rolą merchandisingu we współczesnym marketingu wizualnym oraz przedstawienie wspólnych działań i narzędzi marketingowo - merchandisingowych zapewniających właściwą ekspozycję towaru w sklepie i na półce, efektywne wykorzystanie narzędzi merchandisingowych, jak również spójność merchanidisngu ze strategią firmy, od planowania do monitoringu efektywności.
Program szkolenia 1. Istota i znaczenie merchandisingu
*Funkcje i zadania merchandisingu
*Merchandising producenta a merchandising handlowy
*Instrumenty merchandisingu
*Strategie merchandisingowe
* Merchandising wizualny
2. Psychologia w merchandisingu
*Wywieranie wpływu na klientów w sklepie
*Komunikacja czy manipulacja w merchandisingu?
*Strategie i techniki cenowe
*Zakupy kompulsywne
3. Zachowania konsumentów w miejscu sprzedaży
*Rodzaje produktów a sposoby zachowań konsumentów
*Typy decyzji zakupu konsumentów
*Zakupy impulsywne
*Uwarunkowania zachowań konsumentów w miejscu sprzedaży
*Proces decyzyjny konsumenta
4. Zagospodarowanie przestrzeni sprzedażowej
*Typy aranżacji i ich zastosowanie w punktach handlowych
*Zagospodarowanie przestrzeni sprzedażowej a ekspozycja
*Urządzenia ekspozycyjne - ich dobór i zagospodarowanie
5. Sterowanie ruchem nabywców
*Prawostronny i lewostronny ruch klienta
*Wejście do sklepu
*Strefa kasy
6. Atmosfera sklepu
*Istota i elementy atmosfery
*Funkcje kolorystyki
*Zapach
*Muzyka
*Oświetlenie
7. Ekspozycja produktów na półce
*Istota i rodzaje ekspozycji towarów
*Ekspozycje promocyjne
*Zasady i techniki ekspozycji produktu na półce
*Błędy w zarządzaniu półką
*Facing
*Opakowanie a ekspozycja
*Zarządzanie kategorią
*Planogram jako narzędzie zarządzania półką
*Crossmerchandising
8. Promocja w miejscu sprzedaży
*Materiały POS
*Display
*Gazetki reklamowe
*Nowoczesne formy reklamy w miejscu sprzedaży
*Wybór nośników reklamowych i ich efektywność
9. Tworzenie witryn sklepowych
*Znaczenie i rodzaje wystaw sklepowych
*Cechy perswazyjnej wystawy sklepowej
*Zasady ekspozycji towaru w witrynie
*Proces projektowania wystaw sklepowych
10. Efektywność i kontrola w merchandisingu
* Miary efektywności
* Kontrola w merchandisingu
*Rola pracowników w systemie merchandisingu
*Monitoring działań konkurencji
11. Merchandising w małym sklepie
*Obszary budowania przewagi konkurencyjnej w małym sklepie
*Ruch klientów i ekspozycja na półce
*Błędy w merchandisingu w małym sklepie
*Rola komunikacji w małym sklepie
12. Najczęściej popełniane błędy i szybkie działania zaradcze
*Błędy w zagospodarowaniu półki
*Niewłaściwa komunikacja w sklepie
Metody pracy
· studium przypadków
· praca indywidualna
· praca w grupie
Harmonogram szkolenia 2 dni szkoleniowe - 16 godzin